Prijemni.rs
Maturang
  • Desetka za jubilarni deseti festival nauke


(Preuzeto sa sajta Politika - 02.04.2018. )

U Ni­šu je za­vr­šen ju­bi­lar­ni, de­se­ti po re­du Fe­sti­val „Na­uk ni­je ba­uk”, ko­ji tra­di­ci­o­nal­no orga­ni­zu­je Gim­na­zi­ja „Sve­to­zar Mar­ko­vić”, jed­na od naj­po­zna­ti­jih, ali i naj­u­spe­šni­jih sred­njo­škol­skih obra­zov­nih usta­no­va u Sr­bi­ji.

Festival Nauk nije bauk

Foto: FB/Festival Nauk nije bauk

Za­jed­no s gra­dom Ni­šom i Elek­tron­skim fa­kul­te­tom, u či­jem ho­lu je odr­ža­na ova dvo­dnev­na ma­ni­fe­sta­ci­ja, ova gim­na­zi­ja omo­gu­ći­la je mla­di­ma od osnov­nih i sred­njih ško­la, pre­ko fa­kul­te­ta i na­uč­nih in­sti­tu­ta da na spe­ci­fi­čan i prak­ti­čan na­čin pred­sta­ve, de­mon­stri­ra­ju i pr­o­mo­vi­šu svo­je ino­va­ci­je i naj­no­vi­ja na­uč­na sa­zna­nja. Ali i da odu­še­ve vi­še od 20.000 po­se­ti­la­ca.

Ni­ški fe­sti­val na­u­ke i ovog pr­o­le­ća po­brao je sve po­hva­le i pri­zna­nja za uspe­šnu orga­ni­za­ci­ju. Na sva­kom ko­ra­ku mo­glo se ču­ti da je ovaj i ova­kav fe­sti­val do­kaz ko­li­ko se mla­di ne sa­mo iz Ni­ša već iz svih kra­je­va Sr­bi­je i ze­ma­lja na Bal­ka­nu in­te­re­su­ju za na­u­ku. Na­i­me, osim đa­ka, stu­de­na­ta i mla­dih na­uč­nih rad­ni­ka iz Ni­ša, na ma­ni­fe­sta­ci­ji su uče­stvo­va­li i ta­len­to­va­ni u ra­znim na­uč­nim obla­sti­ma iz ce­le Sr­bi­je, od Su­bo­ti­ce do Pre­še­va i od Za­je­ča­ra do Uži­ca, po­naj­vi­še iz uni­ver­zi­tet­skih i na­uč­nih cen­ta­ra ka­kvi su No­vi Sad, Be­o­grad, Kra­gu­je­vac...

Mo­ra se po­seb­no re­ći i da će se ju­bi­lar­ni Fe­sti­val „Na­uk ni­je ba­uk” du­go pam­ti­ti ne sa­mo po svo­jim ori­gi­nal­nim sa­dr­ža­ji­ma i za­ni­mlji­vo­sti­ma i po br­o­ju po­se­ti­la­ca već i po to­me što je me­đu uče­sni­ci­ma bi­lo i mla­dih iz ve­li­kog br­o­ja ze­ma­lja ovog de­la Evro­pe – iz Bu­gar­ske, Tur­ske, Grč­ke, Ma­ke­do­ni­je, Re­pu­bli­ke Srp­ske, a ko­ji su pri­ka­za­li svo­ja do­stig­nu­ća u obla­sti na­pred­nih teh­no­lo­gi­ja i u na­u­ci na ve­o­ma za­ni­mljiv i po­pu­la­ran na­čin. Ni­je za za­ne­ma­ri­va­nje da mla­di iz ino­stra­nih ze­ma­lja, ko­ji su pret­hod­nih da­na bo­ra­vi­li u Ni­šu, ni­su pr­o­pu­šta­li ni­jed­nu pri­li­ku da s odu­še­vlje­njem go­vo­re i o go­sto­prim­stvu svo­jih do­ma­ći­na, a još vi­še da je nji­ho­vo naj­ve­će za­do­volj­stvo što su bi­li ak­te­ri jed­ne spe­ci­jal­ne i spe­ci­fič­ne ma­ni­fe­sta­ci­je na­u­ke za mla­de, ka­kva se ne orga­ni­zu­je na sli­čan na­čin baš nig­de.

U pra­vom smi­slu do­ma­ćin ma­ni­fe­sta­ci­je dr Mar­jan Mi­šić, di­rek­tor ni­ške Gim­na­zi­je „Sve­to­zar Mar­ko­vić”, ko­ji je sa sa­rad­ni­ci­ma i uče­ni­ci­ma svo­je ško­le po­neo naj­ve­ći te­ret u orga­ni­za­ci­ji, uz za­hval­nost gra­do­na­čel­ni­ku Ni­ša Dar­ku Bu­la­to­vi­ću i de­ka­nu Elek­tron­skog fa­kul­te­ta pr­of. dr Dra­ga­nu Jan­ko­vi­ću na ve­li­koj po­mo­ći i an­ga­žo­va­nju oko uspe­šne re­a­li­za­ci­je fe­sti­va­la, is­ta­kao je da za na­u­ku u na­šoj i svim dru­gim ze­mlja­ma u okru­že­nju ne tre­ba bri­nu­ti. Fe­sti­val „Na­uk ni­je ba­uk”, re­kao je, još jed­nom je do­ka­zao ko­li­ko se mla­di ne sa­mo iz Ni­ša već iz svih kra­je­va Sr­bi­je i ze­ma­lja na Bal­ka­nu in­te­re­su­ju za na­u­ku i ko­li­ko su u njoj uspe­šni.

Po­seb­no je do­dao da ove go­di­ne za sve ko­ji su hte­li da do­đu u Niš i uče­stvu­ju na fe­sti­va­lu zbog ogra­ni­če­nog pr­o­sto­ra ni­je bi­lo me­sta i da se već sa­da raz­mi­šlja da na­red­ne go­di­ne Fe­sti­val „Na­uk ni­je ba­uk” bu­de orga­ni­zo­van u ve­ćem pr­o­sto­ru.


Izdvojeni univerziteti i fakulteti: