Prijemni.rs
Maturang
  • Đaci spremni za PISA test


(Preuzeto sa sajta Večernje novosti - 08.03.2018. )

Učenici iz Srbije će sledećeg meseca odmeriti znanje sa vršnjacima iz više od 200 država. Najpoznatije svetsko testiranje đaka - PISA - počinje 16. aprila i trajaće do polovine maja.

Test

Foto: Pixabay

Zadatke iz čitalačke, matematičke, naučne i finansijske pismenosti rešavaće oko 8.000 učenika iz 222 škole širom Srbije.

Testiranje neće biti organizovano u svim školama u isto vreme, ali će svi đaci rešavati iste zadatke, a provera znanja trajaće do polovine maja. Prvi put će se svi testovi rešavati elektronski, a novina je i provera znanja iz finansijske pismenosti. Na prethodnim proverama znanja učestvovalo je oko 5.000 učenika, a ove godine biće ih oko 8.000.

- Odabrali smo oko 180 srednjih i 40 osnovnih škola čiji učenici će učestvovati u testiranju - kaže za "Novosti" dr Dragica Babić Pavlović, nacionalna koordinatorka za PISA testiranje. - Škole se pripremaju da sve protekne dobro, a do početka testiranja svi će proći obuke. U celom svetu učestvovaće učenici rođeni 2002. godine, koji su napunili 15 godina, tako da ih ima i u osnovnim i u srednjim školama.

Prema novom zakonu o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, škole sada moraju da učestvuju u međunarodnim istraživanjima. PISA testiranje sprovodi se u celom svetu na svake tri godine.

U prethodnom ciklusu, 2015. godine, učenici iz Srbije nisu učestvovali zbog administrativnih propusta Ministarstva prosvete.

Testiranje 2012. godine pokazalo je da je više od trećine petnaestogodišnjaka u Srbiji funkcionalno nepismeno, te da je gotovo 40 odsto učenika ispod nivoa matematičke funkcionalne pismenosti. U matematici, jeziku i nauci, pokazala je analiza našeg PISA tima, učenici iz Srbije zaostajali su tada celu godinu učenja za vršnjacima iz država OECD, a u rešavanju problema zaostajali su jedno polugodište. Za trećinu đaka ispostavilo se da nije razumela pročitani tekst. U testiranju je učestvovalo oko pola miliona učenika iz celog sveta.

Nacionalna koordinatorka kaže da je teško prognozirati uspehe učenika na predstojećem testiranju. Napominje i da će rezultati biti poznati tek u decembru 2019. godine.

 

Bez papira i olovke

Probno PISA testiranje organizovano je prošle godine u 41 školi širom Srbije. U svakoj od škola znanje je odmerilo po 60 učenika koji imaju 15 godina. Prvi put su se suočili sa zadacima iz finansijske pismenosti, a novina je bila što su i na probnom testom zadatke rešavali bez papira i olovke, samo pomoću kompjutera.


Izdvojeni univerziteti i fakulteti: