Prijemni.rs
Maturang
  • Evo koje poslove mladi mogu raditi na letovanju


Odlazak na letovanje je želja gotovo svakoj mladoj osobi. Međutim, to nije uvek jednostavan poduhvat.

Nekad su ograničenja vremenska, da ne možemo da uklopimo letovanje sa studijama ili poslom. Sa druge strane, tu je i pitanje finansija. Odlazak na more u zavisnosti od destinacije za koju se odlučite može zahtevati više novca. Čak iako u moru aranžmana postoje ubedljivo najjeftinija letovanja za mlade, neki mladi biraju da rade tokom letovanja.

Poslovni more

Na taj način, mnogi su se snašli i istražili da postoji mogućnost zaposlenja u samom turističkom mestu, čime kombinuju najduže letovanje i dovoljnu zaradu za džeparac.

Evo šta mladi mogu raditi na letovanju.

 

Kako je uopšte moguće naći posao u stranoj državi?

Turistički centri obično imaju mnogo niži brojku stalne populacije u odnosu na sezonski period kada jedno mesto sa 5.000 stanovnika može imati duplo ili višestruko više turista. Lokalno stanovništvo ne može da pokrije potrebu za radnim mestima, pa čak ni iz obližnjih mesta.

Sami poslodavci znaju da mladi žele da idu na letovanje, pa i na neki način iskorišćavaju spremnost mladih da rade i za manje novca, samo da bi imali priliku da provedu leto na moru.

 

Konobar / Šanker

Ovo je jedno od najtraženijih zanimanja. Moguće je naći puno ponuda za ovaj tip posla. Zarada može mnogo da varira, u zavisnosti od mesta na kojem se zaposlite i koliko se trudite. Posao konobara / šankera je jedan od retkih gde je moguće raditi 2 posla, tj. tokom dana u restoranu ili u hotelu, a noću u diskoteci. Do rada u diskoteci se dolazi ako vas poslodavac gde radite u toku dana preporuči, ili ako se sami snađete.

Barmen - Šanker

Ako vam je više stalo do provoda, nađite posao u plažnom baru. Ovo je uobičajena praksa pogotovo za rajska ostrva u Grčkoj, kao što su Kefalonija, Zakintos ili recimo Krit. Osim što postoje jeftini aranžmani za letovanje na Kritu, mnogi mladi se odlučuju da rade kao konobari i šankeri te da provedu na moru više vremena.

Poslovna iskustva sa Krita su obično pozitivna, baš kao i sa drugih zanimljivih destinacija na kojim letuju naši mladi.

 

Kuvar

Rad u kuhinji je jedan od zahtevnijih sezonskih poslova. Puno se radi, pa ako vam je provod najveći motivator da se upustite na ovakvo putovanje, ne očekujte mnogo slobodnog vremena. Zarada varira od pozicije, tj. da li ste kuvar / šef kuhinje ili pomoćni radnik, kao i od lokala u kojem radite. Ako ste specijalista u svom poslu, mogućnosti za zaradu su mnogo veće.

 

Rad u restoranu brze hrane

Još jedna od mogućnosti za zaposlenje tokom letovanje je rad u restoranima brze hrane. Dosta mladih je imalo iskustva i kod nas i znaju šta ih čeka. Posao nije teško pronaći, ali nije ni toliko lak.

Najćešće se naši mladi odlučuju za rad u restoranima brze hrane u crnogorskim letovalištima. Najčešće je to Budva, kao jedna od popularnijih destinacija.

 

Rad u hotelu

Svakako najveća grupa poslodavaca koja traži radnike su hoteli. Pozicije u hotelima mogu da budu razne, od konobara, kuvara pa do obezbeđenja, vratara, čistačice. Obično su poslodavci ozbiljniji i manje su šanse da će vas neko prevariti. Pri tom, hrana i smeštaj su uglavnom obezbeđeni.

Konobarisanje

Malta je jedna od država na kojima možete raditi ovakav posao.

 

Rad na bazenu

Posao koji može da se radi na bazenu uključuje raspremanje prostora, čišćenje, prijem gostiju, posao spasioca i vezan je za velike hotelske komplekse. To znač ida najveći broj poslova na moru u pogledu zaštite na plaži ili bazenu, možete naći u sklopu velikih letovališta i centara.

Nekada je do njih potrebna i avionska karta, pa je dogovor oko samih poslova veoma važno na vreme proveriti, oko toga ko će platiti siguran let avionom, da li je posao siguran i tome slično.

 

Poslovi na plaži

Svi smo viđali one ljude koji ceo dan idu po plaži i prodaju krofne, kukuruz, osveženje i ostale namirnice. Posao nije lak, provodite ceo dan na Suncu, a čak i relativno lagan teret kao što su krofne i kukuruz ostavlja bol u leđima nakon više sati nošenja. Ovde se ubrajaju i poslovi iznajmljivanja ležaljki, pedalina. Ako želite da praktično ceo dan provedete na plaži, onda ovo jesu poslovi za vas.

 

Fotograf

Ako ste posebno nadareni za prodaju, od ovog posla možete lepo da zaradite. Da, prodaju, ne fotografiju. Možete da pravite izuzetno dobre fotografije, ali ako ne umete da ih prodate, ništa od toga. Ako imate dar za fotografiju i imate veštinu obrađivanja fotografija svakako biste bili u prednosti.

 

Maser / Fizioterapeut

Potražnja u hotelima koji pružaju ovaj tip usluge znatno raste tokom sezone, jedna od destinacija na kojima je ovo posebno popularno zanimanje, jeste Kipar.

Naravno, potrebno je da imate potreban nivo obrazovanja, kao i određeno radno iskustvo.

 

Bloger

Novo doba donosi i nova zanimanja. Ako imate veliku popularnost na društvenim mrežama, ili ako imate popularan blog, a da se pritom bave temom putovanja mogli biste da letujete radeći ono što najvište volite! Kako, pitate se?

Možete kontaktirati hotel na određenoj destinaciji i predložiti im da napišete članak ili set članaka o destinaciji, u kojem biste između ostalog i nahvalili taj hotel (razmišljajte o etičnosti svakako). Umesto hotela, možete predložiti sličnu stvar turističkoj agenciji, a tu su i društvene mreže.

Kao što vidite mogućnosti su brojne. Ostali faktori, poput poznavanja jezika zavise od same destinacije. Tako je na severu Grčke traženiji srpski jezik, na Mikonosu italijanski, a u Budvi ruski. Jako je bitno da znate zašto se došli, da zaradite ili da se provodite.

U svakom slučaju se pripremite sa dosta strpljenja i truda.


Izdvojeni univerziteti i fakulteti: