Prijemni.rs
Maturang
  • Fakulteti će formirati centre za saradnju s privredom


(Preuzeto sa sajta Politika - 23.04.2018. )

Ministarstvo prosvete najavilo početak rada na strategiji razvoja visokog obrazovanja za period od 2020. do 2030. godine.

Studenti

Foto: FPN

Desetočlani stručni tim ministarstva prosvete za reformu visokog obrazovanja (Higher Education Reform Experts Team), formiran u januaru ove godine, najavljuje za sledeća dva meseca održavanje četiri konferencije posvećene promenama u radu naših univerziteta.

Prvi skup biće održan već u sredu, 25. aprila, poslednji krajem juna. Predsednik ovog stručnog tima dr Dragan Lončar, profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu, kaže da konferencije treba da pomognu ministarstvu prosvete da dođe do novih rešenja u oblasti visokog obrazovanja.

Početna debata biće posvećena analizi bodovnog sistema, koji za svaku godinu studija predviđa po 60 ESP bodova kao svedočanstvo o tome da je student tokom školske godine imao određene obaveze i da je slušao određeni broj sati nastave. Analiza stručnog tima pripremljena za najavljenu konferenciju pokazuje, navodi Lončar, da u tim opterećenjima postoje odstupanja, jer je na nekim godinama studija registrovana preopterećenost studenata, a u nekim slabija opterećenost.


Izdvojeni univerziteti i fakulteti: