Prijemni.rs
Maturang
  • Groznica: Navala na ETF i FON zbog sigurnog posla


 

Budući brucoši pohrlili su da se prijave za polaganje prijemnog ispita, a najveća navala bila je na FON-u, Matematičkom i Fakultetu bezbednosti, na kojima se već juče prijavilo više studenata nego što ima mesta.

upis brucoša

TRKA - Na FON-u, koji u prvu godinu studija upisuje ukupno 670 studenata, juče se do 14 sati prijavilo čak 770 kandidata. Imajući u vidu da prijavljivanje za prijemni ispit traje do subote, na fakultetu očekuju da bi ova brojka mogla da se udvostruči, što znači da će se za jedno mesto na FON-u boriti po tri kandidata. Najveće interesovanje vlada na smeru informacioni sistemi i tehnologije, sa čijom diplomom se na posao ne čeka.

Tradicionalno velika navala juče je bila i na Fakultetu bezbednosti, na kome su za 390 mesta konkurisala 432 kandidata. Oštra borba očekuje i one koji budu polagali prijemni na Matematičkom. Kvota od 395 mesta i tu je već premašena, jer se prijavilo 559 kandidata.

- Interesovanje je još veće nego prošle godine, kada je tokom prvog dana prijave konkurisalo 413 kandidata. Tokom svih dana prijavljivanja kandidati mogu doći na besplatne konsultacije na kojima mogu da utvrde znanje, ako recimo imaju problem sa nekim zadatkom ili ako žele još nešto da pitaju u vezi sa prijemnim - kaže za "24 sata" Sanja Kosanović, PR Matematičkog fakulteta.

prijavni list

ETF juče nije popunio kvotu, ali se očekuje da se to desi već danas. Za 600 mesta na ovom perspektivnom fakultetu juče do 13 sati prijavila su se 363 kandidata. Kvota je skoro popunjena i na Stomatološkom i Medicinskom fakultetu.

Pravni i Ekonomski drže sličan skor kao i prethodnih godina. Prvog dana prijave Pravnom se javilo 800 kandidata, a Ekonomskom 700. Na Geografskom je ostalo slobodnih mesta na geografiji, ali ne i na turizmu.

- Za 80 mesta na turzimu prijavilo se 90 kandidata. Interesovanje je iznad svih očekivanja. Ukupno se prijavilo 200 budućih brucoša, pa očekujemo da će kvota od 300 mesta danas biti premašena - priča za "24 sata" prof. dr Dejan Filipović, dekan Geografskog fakulteta.

NEOPHODNA DOKUMENTA

  • Svedočanstvo za sve razrede prethodno završene škole
  • Diploma o položenom maturskom ispitu
  • Diplome sa republičkog i međunarodnog takmičenja*
  • Dokaz o uplati naknade za polaganje prijemnog ispita

* Za kandidate koji su kao učenici trećeg i četvrtog razreda osvojili
neku od prve tri nagrade iz predmeta koji se polažu na prijemnom ispitu

UPISNI KALENDAR

  • Prijavljivanje kandidata: 2, 3, 4. i 5. jul
  • Polaganje prijemnog: 7, 8, 9. i 10. jul
  • Objavljivanje rezultata: do 12. jula
  • Konačne rang-liste: 17. jul
  • Upis: 18-21. jul

Proverite akreditacije
APEL U Komisiji za akreditaciju apeluju na studente da pre prijavljivanja provere da li studijski program koji žele da upišu ima akreditaciju. To mogu učiniti na sajtu www.kapk.org, u Vodiču za studente.


Izdvojeni univerziteti i fakulteti: