Prijemni.rs
Maturang
  • Humanitarne akcije na UNS


(Preuzeto sa sajta RTV - 19.01.2018. )

Kada su u pitanju humanitarne akcije, studenti novosadskog Univerziteta se umrežavaju i zajednički se bore za više ciljeve.

Univerzitet u Novom Sadu

Foto: UNS

Studenti novosadskog Univerziteta zajedničkim inicijativama, organizovanošću i preduzmiljivošću, pokazuju da je humanost u praksi važnija od milion reči.

Humanitarna sekcija Pravnog fakulteta produktivna je tokom čitave godine. Pomažu pojedincima, organizuju humanitarne turnire u Pesu, takmičenja u asocijacijama i kvizove.

"Imamo par tradicionalnih akcija, jedna od njih je sakupljanje stvari za sigurnu kuću, a druga je akcija "Kosmetu na poklon" koja se nedavno završila, ta akcija se sastoji od pravljenja paketića za decu sa Kosova i Metohije, koja žive u enkalavama, u izuzetzno neprijatnim uslovima", kažu studenti.

"Mi smo na taj način pokušali da animiramo mlade i da svaki student koji ode da kupi slatkiš, igračku ili odeću da pomisli na konretno jedno dete kome će taj paketić otići. Mislim da je zaista važno da radimo sitnice, svakodnevne stvari koje će usrećiti ljude kojima mi pomažemo, nije bitno učiniti jednu krupnu stvar, koja će im za trenutak ulepšati život, nego nekoliko sitnih stvari koje će im svakodnevni dan učiniti lepšim", kažu.

I studenti Filozofskog fakulteta učestvovali su u akciji "Kosmetu na poklon", tokom godine organizuju humanitarne žurke i turnire u odbojci i košarci, često volontiraju u Crvenom Krstu i u prvim su redovima kada treba dati krv.

"Naš fakultet je bio vrlo aktivan u 2017. godini, pre svega se ističe po predstavama koje se organizuju svakog osmog marta, ta predstava je bila organizovana za akciju Nurdora i kao podrška deci oboleloj od raka i prikupljena je velika suma novca za decu. Kod nas je uvek aktuelna akcija "Čepom za hendikep", postavljene su kutije za oblelu decu kako sa našeg fakulteta, tako i za druge", navode studenti.

"Svi misle da su prave vrednosti izgubljene, iskreno ne slažem se sa time, mislim da studenti svakog dana pokazuju koji su stub ovog društva, svakog dana pokazuju da u nama ima nešto ljudsko, humano, i da ne samo u sklopu humanitarne akcije, mi možemo nekome da izmamimo osmeh", kažu akademci.


Izdvojeni univerziteti i fakulteti: