Prijemni.rs
Maturang
  • Indeks uz malo znanja


(Preuzeto sa sajta Večernje novosti - 02.07.2018. )

Informatika, medicina, stomatologija, psihologija i još poneki studijski programi, zbog velikog interesovanja, postavili su visoko letvicu za upis na prvu godinu studija. Za najveći broj fakulteta granica za budžet i samofinansiranje mnogo je spuštena, ali i pored viška slobodnih mesta neki neće uspeti da je preskoče, jer nemaju ni zakonski minimum od 30 bodova za samofinasiranje.

Indeksi

Foto: arh.bg.ac.rs

Desetine hiljada indeksa ostaće nepodeljeno, tako da maturanti ne moraju mnogo da se sekiraju oko prijemnog ispita, a za fakultete "na glasu" prijavljuju se i oni koji u školi nisu znali za više od trojke.

Na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu, koji je raspisao konkurs za 1.400 kandidata, prijavio se 1.181 maturant. Iako je mesta ostalo napretek, četvoro neće moći da se upiše, jer sa ocenama iz škole i bodovima sa prijemnog nisu uspeli da prebace zakonsku granicu od 30 bodova za samofinansirajuće studije. Na dugačkoj rang-listi, samo dvoje je imalo maksimalan učinak, za budžet je bilo dovoljno 65, a svega 77 osvojilo je više od 90 bodova.

Na Pravnom fakultetu u Nišu za budžet je bilo dovoljno svega 60, a i ovde kao i na mnogim drugim fakultetima na samofinansiranje mogu svi koji su prešli 30 bodova.

Mesta i na budžetu i na samofinansiranju ostaće i na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Mnogi će sami plaćati školarinu jer nisu uspeli da prebace 50 bodova, iako je ostalo mesta. Na grupi za srpski jezik i književnost poslednji na budžetu ima 53 boda, a biće primljeno samo 50 kandidata jer ih je toliko prešlo zakonski prag, mada je predviđen upis 97 budžetskih brucoša. Na samofinansiranju je poslednji imao 35, a i tu je ostalo slobodnih indeksa. Šansu da se školuju za profesore srpskog jezika tako su dobili i kandidati sa osrednjim uspehom, čak i oni koji su na jednom od dva testa osvojili po svega dva od 30 bodova. Na grupi za srpski jezik i književnost ostaće, takođe, mesta za drugi krug i za samofinansiranje i za budžet, jer su iznad crte kandidati sa zakonskim minimumom.

Na Univerzitetu u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, na Medicini je bilo dovoljno 66 bodova za budžet, a za samofinansiranje svega 60, na Stomatologiju će i na budžet biti primljeni oni koji imaju 55 poena. Na sva tri smera Medicinskog fakulteta samo jedan kandidat imao je više od 90 bodova, u zbiru poena iz škole i sa testova.

Ipak, na najtraženijim fakultetima konkurencija je bila žestoka, upis će biti završen u prvom krugu, a u vrhu liste su kandidati sa sto bodova. Tako je budžetska granica na Softverskom inženjerstvu Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu na 96,40, a poslednji na preliminarnoj listi za samofinansiranje ima 77,56 poena. Čak 18 maturanata ima maksimalan broj bodova.

 

Granica ide još niže 

Broj bodova za upis na budžet i samofinansiranje istaknut u preliminarnim rang-listama spuštaće se na većini fakulteta, zato što će mnogi kandidati odustati od upisa. Veliki broj maturanata konkuriše na dva, pa i tri fakulteta, a na kraju odabere samo jedne studije. Ta mesta ostaju prazna, a letvica za upis spušta se naniže.


Izdvojeni univerziteti i fakulteti: