Prijemni.rs
Maturang
  • Indeksa gotovo duplo više nego maturanata: Da li će biti popunjena sva mesta na UB


(Preuzeto sa sajta Večernje novosti - 26.06.2018. )

Prijemnim ispitom na Elektrotehničkom fakultetu počela je provera znanja budućih brucoša na Univerzitetu u Beogradu. Svi fakulteti organizuju prijemne ispite tokom ove nedelje, a slično je i na ostalim univerzitetima. Utisak ovog upisnog roka je da će klupe mnogih fakulteta i visokih škola ostati prazne. Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, generacija maturanata broji svega 52.229 učenika. Sa druge strane, akreditovanih mesta za upis ima duplo više.

Univerzitet u Beogradu

Foto: UB

Podaci Komisije za akreditaciju i proveru kvaliteta kažu da državni fakulteti mogu da upišu 65.749 akademaca na prvu godinu, a privatni ispunjavaju uslove za 17.965 brucoša. Kada se oduzmu doktorske studije, ostaje oko 68.500 mesta. Na visokim strukovnim školama mesta ima za još 26.000 studenata prve godine.

Ova generacija ima 2.200 maturanata manje u odnosu na prošlu godinu. Trend sve manjeg broja đaka i studenata traje godinama, a broj mesta koja ostanu nepopunjena je sve veći. Čak i kada bi svi posle četvorogodišnjih škola upisali studije, pa kada im se priključe akademci koji dolaze iz Crne Gore i Republike Srpske, povratnici iz inostranstva, pa i oni koji su odlučili da studije započnu ponovo, na nekom drugom fakultetu, i oni koji su pauzirali između srednje škole i fakulteta - broj kandidata je značajno manji nego broj spremnih indeksa.

Prošlogodišnja statistika Univerziteta u Beogradu pokazala je da je čak i na njemu pet odsto mesta ostalo nepopunjeno, potvrđuje za “Novosti” prof. dr Nada Kovačević, prorektorka Univerziteta u Beogradu. Realno je, kaže, očekivati da taj procenat ove godine bude veći.

- Fakulteti koji primaju veliki broj studenata neće popuniti upisne kvote. Pre svega mislim na Pravni, Ekonomski i Filološki - kaže prof. Kovačević. - Slična je situacija i na Poljoprivrednom, ali i na nekim manjim fakultetima poput Fizičkog, Fizičke hemije, Tehničkog u Boru, Rudarsko-geološkog, Pravoslavnog bogoslovskog...

Naša sagovornica objašnjava da je, ipak, na nivou univerziteta, većina fakulteta ispunila kvote i da je interesovanje na nivou od prethodnih godina.

- Prvi dani prijavljivanja pokazali su da samo Stomatološki fakultet ima nešto više zainteresovanih nego prošle godine. Kod njih će se tri kandidata boriti za jedno mesto. Na medicini je duplo više kandidata nego slobodnih mesta - kaže prof. Kovačević. - Veliko je interesovanje i na Elektrotehničkom fakultetu, gde je stiglo oko 1.200 prijava, pa na FON gde je dva puta više kandidata nego mesta za upis, a veliki broj prijavljenih, oko 850, ima i Matematički fakultet.

Na Stomatološkom fakultetu kažu da se za polaganje prijemnog ispita prijavilo 730 kandidata koji će se boriti za 194 budžetska i 40 samofinansirajućih mesta. Na Ekonomskom fakultetu potvrđuju da imaju 1.153 prijave, a kvote za upis su 610 budžetskih i 290 samofinansirajućih mesta, kao i 400 samofinansirajućih za trogodišnje studije.

Realan broj onih koji žele da upišu studije manji je od broja prijava, jer mnogi kandidati, kako bi povećali šansu za upis u budžetske studije, konkurišu na dva, pa i tri mesta.

 

Na psihologiji pet na jedno mesto

Rekorder po broju kandidata je grupa za psihologiju Filozofskog fakulteta. Oni primaju 80 budžetskih i osam samofinansirajućih brucoša, a prijavilo se čak 413 kandidata. Za svako mesto boriće se gotovo pet maturanata!


Izdvojeni univerziteti i fakulteti: