Prijemni.rs
Maturang
  • IT karavan za bezbednu upotrebu interneta


(Preuzeto sa sajta RTS - 28.02.2018. )

Kako da najlakše upropastite život onlajn – naziv je predstave kojom je počeo treći IT karavan kojom se promoviše bezbedna upotreba interneta. Za početak u Beogradu, ali će karavan posetiti gradove i škole širom Srbije.

Internet sigurnost

Foto: Pixabay

Vesela, poučna i bliska deci, priča o generacijskom jazu, zabludama i dece i odraslih, upozorenje na opasnosti virtuelnog sveta, ali i na traćenje slobodnog vremena. U publici su bili školarci šest beogradskih škola. Mnogi su pravi maheri u korišćenju savremene tehnologije, ranjivi, a retko svesni opasnosti.

Tatjana Matić iz Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija kaže da najveći broj dece pravi grešku kada stupa u kontakt sa nepoznatim osobama na društvenim mrežama. "Među najzastupljenijim opasnostima koje vrebaju našu decu jesu lažni profili i vršnjačko nasilje", dodaje Matićeva. 

Ako je kod kuće, dete je na sigurnom, iako je za kompjuterom, česta je zabluda roditelja.

"Ne mislim da su roditelji dovoljno obavešteni o svim negativnim stvarima koje deca mogu da budu i vide i čuju i budu uvučena na internetu", napominje Ana Ivanović iz Udruženja nastavnika i roditelja.

IT karavan, koji decu uči da korisno i bezbedno koriste internet, preduslov je za uspešno uvođenje digitalnih udžbenika od prvog septembra.

"Ne smemo se ograničiti na ono što će deca raditi pod kontrolom odrasle osobe u učionici. Upravo je suština u tome šta deca rade kada ostanu sama", ukazuje Vesna Nedeljković iz Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Pored predstave, IT karavan sadrži i radionice za decu, ali i roditelje.


Izdvojeni univerziteti i fakulteti: