Prijemni.rs
Maturang
  • Jednom za svagda: Da li je kafa loša za vas


(Preuzeto sa sajta Mondo - 08.03.2018. )

Debata oko toga da li je kafa dobra za zdravlje ili ne konačno može da se završi, pa da na miru uživate u svojoj šoljici…

Kafa

Foto: Pixabay

Nedavno su svetski mediji pisali o tome da je kafa kancerogena, a sve to zbog rezultata jedne studije sprovedene u Kaliforniji. Međutim, nauka ih je demantovala jer se ispostavilo da je potrebno da unesete 2.000 šolja kafe dnevno da bi ovaj napitak postao kancerogen - i to kod miševa, a ljudski organizam drugačije "podnosi" kafu.

Još važnije od toga, CNN piše da ne postoje "nikakve statističke veze između kafe i brojnih slučaja obolevanja od raka".

Naprotiv, nauka je dokazala da je kafa dobra za zdravlje svih, osim za jednu grupu – trudnice. Ali, nije reč o tome da kafa loše utiče na zdravlje trudnica, već da blago povećava rizik od pobačaja, te da je zato treba izbegavati u tom periodu.

Ali, da se vratimo na sve ostale, odnosno na one koji ne spadaju u grupu trudnica.

Nedavno je sprovedena meta-analiza 127 studija na temu uticaja kafe na ljudsko zdravlje. Tom meta-analizom u Italiji (koju nisu sponzorisali proizvođači kafe!), utvrđeno je da se kafa povezuje sa sledećim uticajima na zdravlje:

  1. Smanjenim rizikom od uobičajenih oblika raka – uključujući rak dojke, debelog creva, prostate. Rizik obolevanja od raka niži je između dva i 20 odsto, u zavisnosti od oblika bolesti.
  2. Smanjenim rizikom od pet odsto od kardiovaskularnih bolesti i oko 30 odsto manjim rizikom od dijabetesa tipa 2 i Parkinsonove bolesti.
  3. Manjim rizikom od rane smrti.

Naime, kafa sadrži prirodne antioksidante, odnosno molekule koji smanjuju slobodne radikale koji oštećuju ćelije. Kafa takođe popravlja DNK, smanjujući rizik da ćelije postanu kancerogene.

Ovaj napitak takođe ima antizapaljenska svojstva koji umiruju organizam, čineći ga tako otpornijim na stres. Osim toga, poboljšava i efikasnost enzima koji regulišu insulin i glukozu, na taj način vas braneći od Parkinsonove bolesti i dijabetesa tipa 2.

Stručnjaci tvrde da kafa ne samo što nije kancerogena, već je i "najbliže čudu", a pritom ima odličan ukus i čini vas budnijim.

I ne samo što nije štetna, već naučnici tvrde da je ne pijemo dovoljno - da bi se dobio maksimum efekata na zdravlje, trebalo bi piti čak pet šolja kafe od dva decilitra dnevno!


Izdvojeni univerziteti i fakulteti: