Prijemni.rs
Maturang
  • Kako na studije ako niste odlikaš: Koliko je bodova potrebno za koji fakultet


(Preuzeto sa sajta Blic - 25.04.2016. )

I učenik koji je imao slabiji uspeh u srednjoj školi može da upiše neki od najtraženijih fakulteta, ali pod uslovom da razbije na prijemnom ispitu.

Uobičajena je praksa da na upis na najtražanije fakultete srednjoškolci mogu da računaju jedino ako su tokom školovanja u proseku bili “jak vrlo dobar”, što im u startu obezbeđuje bar 32 poena.

Tome treba dodati i dobro urađen prijemni ispit, na kojem je moguće osvojiti najviše 60 bodova. Među najtraženijim fakultetima su, po pravilu, medicinski, za informacione tehnologije, pravni...

Rezultati upisa iz prethodnih godina pokazuju da je za ulazak na budžetsku kvotu obično bilo potrebno najmanje 80, od mogućih 100 poena.

- Događa se, doduše retko, da neko sa slabijim uspehom toliko dobro uradi prijemni ispit da bude rangiran bolje od nekog vukovca koji je podbacio na prijemnom, čime je praktično anulirao prednost koju je imao u startu - kažu na Ekonomskom fakultetu u Beogradu.

U Kragujevcu su, na primer, prošle godine poslednji na listi na Medicinskom fakultetu iz srednje škole doneli maksimalnih 40 bodova, što znači da su sve četiri godine imali prosek 5,0. Poeni se iz škole računaju tako što se sabere prosečna ocena iz svakog od četiri razreda, pa se pomnoži sa dva.

- Taj broj nije garancija da će neko biti primljen jer veći deo poena (60 od ukupno 100) nosi prijemni ispit. Ali, u praksi se pokazalo da je teško upisati fakultet bez dobrih ocena - kaže Marina Topuzović, prodekan za nastavu kragujevačkog PMF.

Slično je bilo i na Medicinskom fakultetu u Nišu, gde je, da bi se upisala farmacija, bio potreban najbolji uspeh iz srednje škole.

A sudeći prema konačnim listama primljenih brucoša prošle godine, maturantima u Nišu će najteže biti da upišu Ekonomski fakultet jer im ukupno treba najviše bodova i najbolji uspeh na prijemnom.

NOVI SAD: ZA BUDŽET 90,50 BODOVA

Na Univerzitetu u Novom Sadu za najtraženije smerove konkurišu đaci sa odličnim uspehom, te da bi se školovali o trošku države moraju dogurati do 90 bodova.

Softversko inženjerstvo i informacione tehnologije su među najtraženijim zanimanjima za koje konkurišu brucoši na Fakultetu tehničkih nauka.

Poslednji kandidat koji se školuje o trošku države tamo imao je 90,50 bodova.


Izdvojeni univerziteti i fakulteti: