Prijemni.rs
Maturang
  • Kako preživeti prvi dan faksa? Pratite ove savete i sigurno će proći bez muke


Prvi dan na fakultetu može izgledati kao izazov, ali uz prave strategije i pozitivan stav možete ga pretvoriti u uspešno i uzbudljivo iskustvo. U nastavku je popisano nekoliko koraka koji će vam olakšati adaptaciju i pomoći da se osećate kao deo zajednice od samog početka.

  1. Stvarajte veze sa kolegama: Budite proaktivni u komunikaciji s drugim studentima. Formiranje grupa na društvenim mrežama poput Facebooka ili WhatsAppa može biti odličan način za razmenu informacija i stvaranje novih prijateljstava.
  2. Beležite sve što je važno: Bilo da se radi o lozinkama, datumima ispita ili imenima profesora, zapisivanje bitnih informacija pomoći će vam da ostanete organizovani i spreči eventualne zabune.
  3. Postavljajte pitanja: Ako vam nešto nije jasno, nemojte oklevati da pitate. Profesori i stariji studenti su tu da vam pomognu i razumeju kroz šta prolazite.
  4. Upoznajte se sa prostorijama fakulteta: Provedite neko vreme istražujući zgradu i locirajte važne prostorije poput biblioteke, čitaonice ili menze. To će vam pomoći da se brže snalazite.
  5. Informišite se preko zvanične veb-stranice fakulteta: Iskoristite dostupne resurse za pristup rasporedu predavanja, pravilima i obaveštenjima, što će vam olakšati planiranje.
  6. Ne brinite oko nepoznatih termina: Svaki početak donosi nove izraze i pojmove. S vremenom će sve postati jasno, stoga nema potrebe za brigu.
  7. Prihvatite pozive na druženje: Druženje sa kolegama van predavanja je odličan način da se opustite i steknete nove prijatelje.
  8. Ostanite opušteni: Normalno je osećati se nesigurno u novom okruženju. Imajte na umu da je ovo samo početna faza i da će s vremenom sve doći na svoje mesto.

Prilagođavanje na fakultetski život je proces i važno je biti strpljiv dok se navikavate na nove rutine. Aktivno učestvovanje u studentskom životu i korišćenje podrške koja vam je na raspolaganju ključni su za pozitivno iskustvo na fakultetu. Zapamtite, niste sami u ovome i svako je prošao kroz slične izazove.
 


Izdvojeni univerziteti i fakulteti: