Prijemni.rs
Maturang
  • Kragujevački đaci uče kako se rešavaju problemi zaštite životne sredine


(Preuzeto sa sajta RTS - 12.03.2018. )

Centar za ekološko obrazovanje i održivi razvoj organizuje u Kragujevcu ekološke radionice za đake srednjih škola. U prvom krugu učestvuju samo kragujevački srednjoškolci a narednih mesci priključiće se i deca iz ostalih opština Šumadije, Kruševca i Užica.

Prva kragujevačka gimnazija

Foto: Wikimedia/Mofesty

Đaci Prve gimnazije, Politehničke i Prve tehničke škole, čim završe obaveze u školi dolaze na Fakultet inženjerskih nauka gde ih profesori upoznaju sa problemima zaštite životne sredine i održivog razvoja. 

Jedna grupa proučava i rešava probleme transporta i zagađenje životne sredine, druga odlaganje otpada.

Đaci kažu da im je rad u ekološkoj radionici omogućio ne samo da saznaju kako se u svetu i Srbiji rešavaju ekološki problem već su naučili kako da i sami štede energiju i utiču na ljude u svom okruženju. 

Ekološke teme obrađivali su u neformalnoj nastavi a u planu je i organizovanje radionica za predškolce i osnovce.

Na Fakultetu inženjerskih nauka od ove školske godine na master programu školuju inženjere zaštite životne sredine. Ta zanimanja biće tražena posle otvaranja poglavlja 27 koje se tiče ekologije.

U okviru ovog projekta planira se otvaranje Centra za održivi razvoj koji će pružati stručnu podršku ljudima budućim preduzetnicima koji žele da pokrenu posao u oblasti zaštite životne sredine i ekologije, kaže Goran Bošković, docent na fakultetu Inženjerskih nauka i rukovodilac projekta.

Kragujevački srednjoškolci u sledećoj fazi projekta rešavaće i konkretne ekološke probleme i zadate studije slučaja, a za sve polaznike ekološkoh radionica u maju će biti organizovan kviz.


Izdvojeni univerziteti i fakulteti: