Prijemni.rs
Maturang
  • Lako ga upisati, a teško završiti: Ovaj fakultet će vam doneti siguran posao


(Preuzeto sa sajta Srbija danas - 15.08.2016. )

“Svi su se čudili što sam upisala Mašinac, jer sam žensko, ali sad sam apsolvent i mogu da kažem da nikada nisam zažalila”, rekla je Marija M. (24).

Mašinski fakultet

Kad čujete “Mašinac”, mnogi od vas pomisle na pravljenje mašina, mnogo računanja, “majstorisanja” i učenja nepotrebnih veština. Za Mašinac važi da je jedan od onih fakulteta koje je lako upisati, pa misle da će ga isto tako i završiti, ali to je apsolutno netačno.

Mašinski fakultet Univerziteta u Beogradu je institucija nacionalnog značaja i predstavlja osnov razvoja mašinske nauke i industrije u Srbiji. Najstarija je i najveća visokoškolska i naučna ustanova u našoj zemlji u oblasti mašinstva. Na fakultetu trenutno studira ukupno oko 3000 studenata, a diplomira oko 400 godišnje. Fakultet ima blizu 400 zaposlenih, od toga oko 200 u nastavi.

Kako upisati Mašinac?

Pored sve potrebne dokumentacije, potrebno je položiti prijemni ispit iz matematike i na kraju imati, ukupno, nešto više od 60 poena, kako bi sigurno upali na budžet. Inače, primaju oko 500 studenata na budžet i samo 20-tak na samofinansiranje.

Upis

Ako vam studentska služba ne pomogne, ima ko će...

Jedino što je na fakultetu neorganizovano je studentska služba. Ali, vremenom ćete se navići na nepregledne redove i zatvaranje šačtera, jer takav sistem postoji u skoro svim državnim ustanovama i niko ne im može ništa. U svakom slučaju, ako oni neće da pomognu, pored njih su vrata šefa studentske službe, koji će vam sigurno pomoći pre svih šalterskih radnika. 

Na šta trošite novac?

Što se tiče tekućih troškova, jedino za šta vam treba novac (ako ste na budžetu) su ispitne sveske i svega par knjiga. Kopije su uglavnom dozvoljene, imate na raspolaganju skripte i hendaute (to je verzija skrpite) na pretek i naći ćete ih kod kolega ili profesora, što vam je sasvim dovoljno za polaganje kolokvijuma.

Šta posle diplomiranja?

Posle dolazi ono najbolje. Radite poslove od kojih će verovatno zavisiti životi. Pravite avione, crtate i računate, obeležavate i vodite računa o radu, bezbednosti i izradi projekta.

“Recimo ja, kao vazduhoplovni inženjer – dok se avion ne napravi, moraću da vodim računa o celom toku rada, a kad se napravi, moraću da vodim računa o tome da ne padne ili ne eksplodira u vazduhu. Zvuči strašno, zar ne? Svaki inženjer ima svoje odgovornosti. Lepota je u tome što sutra, kao pojedinac ili kao grupa, možemo učiniti nešto bolje, napraviti nešto ekonomičnije, zdravije, lepše, univerzalnije…”, rekla je Marija M.

I svemu tome pomaže praksa koju fakultet obezbeđuje u toku studija, svi ljudi koje imate mogućnosti da upoznate, kao i izvanredna iskustva koja se stiču u toku studija.

Mašinski fakultet je, po mišljenju mnogih studenata, odličan izbor. Studiranje možda nije lako, ali posla ima, ako ne u Srbiji, u inostranstvu definitivno.


Izdvojeni univerziteti i fakulteti: