Prijemni.rs
Maturang
  • Leskovac čeka na 768 brucoša, školarine i do 1.200 evra


Tačno 768 mesta čeka na svršene srednjoškolce u visokoobrazovanim ustanovama i fakultetima u gradu na Veternici.

Visoka poslovna škola Leskovac

Foto: VPSLE

Za mesto na državnom Tehnološkom fakultetu moći će da se izbori 120 budućih studenata, dok na privatnom FIMEK-u ima mesta za tačno 100 brucoša. Visoka tehnološko umetnička strukovna škola ove godine upisuje 49 studenata na budžetu i 15 onih koji će morati da plaćaju svoje školovanje, dok će Visoka poslovna škola strukovnih studija ove godine upisati 484 studenata, a njih 120 će moći da se školuje na račun države.

Za razliku od onih koji će biti na budžetu ostali će morati da za školarinu izdvoje od 50.000 do 150.000 dinara.

Naravno, najskuplji je privatni FIMEK gde je školarina, i to smanjena 20% za sve studente, iznosi 1.200 evra, dok se na Visokoj poslovnoj, zavisno od studijskog programa, kreću od 49 do 55 hiljada dinara.

Ako je sudeći po prošlogodišnjim bodovima za upis, najveća konkurencija se očekuje upravo na Visokoj poslovnoj školi strukovnih studija gde se u proseku za jedno mesto bore dva studenta.

Svi studijski programi Škole su inovirani i koncipirani u skladu sa evropskim obrazovnim standardima i zahtevima tržišta rada, a na osnovu neposredne saradnje sa sektorom privrede. Tokom studija, studenti stiču znanja iz oblasti ekonomije, menadžmenta, tehnologije i informatike, a svoje kompetencije i profesionalne veštine mogu nadograđivati učešćem u različitim programima stručne prakse u zemlji i u inostranstvu“, ističu u ovoj Školi.

Na leskovačkim svršenim srednjoškolcima i njihovim roditeljima je, na kraju, da se odluče da li će školovnje nastaviti u velikim gradovima na popularnijim fakultetima i smerovima ili će se odlučiti na štednju i diplome steći u rodnom gradu, za koje prema navodima stručnjaka ne treba nostrifikacija ukoliko ih život nanese u neki od evropskih gradova.


Izdvojeni univerziteti i fakulteti: