Prijemni.rs
Maturang
  • Mehatronika – spoj mehanike, elektronike i računarstva


Mehatronika je multidisciplinarna oblast koja objedinjava skupove veština koje zahteva savremena, napredna automatizovana industrijska proizvodnja. Predstavlja spoj mehanike, elektronike i računarstva. Stručnjaci za mehatroniku projektuju, implementiraju i održavaju zanimljive multifunkcionalne sisteme inteligentnih uređaja. Mehatronika je u suštini osnova na kojoj se razvija automatizacija proizvodnih sistema, a konkretno se bavi robotikom, kontrolnim sistemima i elektromehaničkim sistemima.

Čime se bave profesionalci u oblasti mehatronike?

Stručnjaci u oblasti mehatronike mogu raditi u više tehničkih disciplina. Poseduju naprednu teorijsku i praktičnu osnovu iz mašinstva i elektrotehnike, koja im omogućava dalji razvoj u oblasti inženjerstva. Kreativnim pristupom u rešavanju problema mogu biti veoma korisni članovi inženjerskih timova.

Koje karijere postoje u mehatronici?

Stručnjak u oblasti mehatronike može obavljati razne rukovodeće poslove, uključujući i upravljanje projektima. Dijapazon mogućih radnih mesta kreće se od laboratorija i proizvodnih postrojenja do inženjerskih dizajnerskih biroa. Stručnjaci za mehatroniku mogu raditi i u oblastima sajber bezbednosti, telekomunikacija, računarskih nauka, automobilskog inženjerstva, robotike, veštačke inteligencije i potrošačkih proizvoda i ambalaže. Razvoj tehnologija otvara nove mogućnosti za zaposlenje u ovoj oblasti.

Koje veštine su potrebne stručnjacima za mehatroniku?

Profesionalci u oblasti mehatronike imaju široke multidisciplinarne veštine, tako da su u stanju da rešavaju probleme u okviru tradicionalnih inženjerskih disciplina. Stručnjak za mehatroniku kreativno rešava probleme i može da radi u timu. Kreativno razmišljanje je prvi korak, ali sposobnost da se kolegama saopšte dobre ideje podrazumeva i određenu taktičnost kod svih članova tima. Mnogi inženjeri mehatronike koriste kompjuterski potpomognuto projektovanje (CAD) i druge inženjerske softvere za modelovanje, simulaciju i analizu složenih mehaničkih, elektronskih ili drugih inženjerskih sistema.

Na kojim su zadacima angažovani stručnjaci za mehatroniku?

Postoji mnogo zadataka na kojima su angažovani stručnjaci za mehatroniku. Zadaci se razlikuju u zavisnosti od specifičnosti industrije i implementiranih mehatronskih sistema. Neki stručnjaci dizajniraju, razvijaju, održavaju i upravljaju visokotehnološkim inženjerskim sistemima za automatizaciju industrijskih poslova. Drugi primenjuju mehatronska/automatizovana rešenja za prenos komponenti materijala ili gotovih proizvoda, ili su angažovani na dizajniranju sistema za sklapanje gotovih proizvoda. Neka od angažovanja podrazumevaju izradu studija o izvodljivosti, implikacijama na troškove i prednostima performansi nove mehatronske opreme. Posebno angažovanje stručnjaka u oblasti mehatronike podrazumeva primenu elektronskih i mehaničkih procesa, kao i automatizaciju na poslovima u okviru kojih korišćenje ljudskog rada može biti opasno (na primer, podvodno istraživanje, rudarstvo ili šumarstvo).

Da li volite mehaniku, robotiku, elektroniku, automatiku ili proizvodne sisteme? Da li verujete da posedujete sposobnosti za kreativno rešavanje problema? Da li uživate u tehničkim i inženjerskim aktivnostima? Da li posedujete sposobnost rada u timu? 

U tom slučaju mehatronika bi mogla da bude pravi izbor za vas.

Mehatronika je novi akreditovani studijski program na Akademiji tehničkih strukovnih studija Beograd. Reč je o savremenom studijskom programu koji omogućava diplomiranim studentima da steknu praktična i primenjena znanja i osposobljavaju ih za široku paletu zanimanja. Mehatronika je studijski program koji je akreditovan po klasičnom i po dualnom modelu studija. Stručan kadar Akademije tehničkih strukovnih studija Beograd, kao i savremeno opremljene laboratorije i radionice daju studentima priliku da steknu iskustvo i znanje u oblasti mehatronike. 

Ako želite da svoju poslovnu karijeru usmerite u pravcu dizajniranja, implementacije i održavanja mehatronskih smart sistema, ovaj studijski program predstavlja pravi izbor za vas. Vodi vas ka izuzetno zanimljivim i dobro plaćenim poslovima. 
 


Izdvojeni univerziteti i fakulteti: