Prijemni.rs
Maturang
  • Mladi iz Jagodine informisali se o studiranju u EU


(Preuzeto sa sajta RTS - 30.01.2018. )

Od pristupanja Srbije Evropskoj uniji najveća očekivanja imaju mladi koji žele da se školuju ili usavršavaju na evropskim univerzitetima. Tu mogućnost imaju i sada, ali im često nedostaju prave informacije kako da to ostvare.

Jagodina

Foto: Flickr/astronomy_blog

U jagodinskoj biblioteci, u okviru projekta EUTEKA, organizovana je tribina "Studiraj, putuj i uči o Evopskoj uniji".

Učenicima i studentima približeni su uslovi za studiranje ili volontiranje u EU, a interesovanje za tu mogućnost među mladima u Jagodini zaista je veliko.

"Mislim da sam sad svestan da mogu da odem i negde drugde da se obrazujem u nekoj stranoj zemlji," rekao je mladić iz Jagodine po završetku tribine.

Devojka koja planira da se školuje van zemlje kaže: "Veoma me zanima Evropska unija i dosta sam razmišljala o studiranju u inostranstvu, tako da je ovo bilo edukativno i inspirativno, predavači su bili odlični. Dobili smo sve informacije koje su nam potrebne."

Pristupanje Evropskoj uniji otvara mnoge mogućnosti za mlade koji žele da se obrazuju, usavršavaju i grade mrežu poznanstava širom evropskog kontinenta. Već sada postoje konkursi koji učenicima i studentima iz Srbije omogućavaju besplatno studiranje.

"Za neke je to put da odu trajno, za većinu je ipak način da nešto novo što nemaju prilike da nauče u Srbiji da uče, da steknu neka nova iskustva koja će primeniti u svojoj zemlji, u svojoj zajednici", navodi Goran Bogunović iz fondacije TEMPUS.  

U neformalnim razgovorima sa predavačima jagodinski srednjoškolci postavili su niz konkretnih i zanimljivih pitanja o školovanju u inostranstvu i dobili savete i korisne linkove kako da se javljaju na konkurse.


Izdvojeni univerziteti i fakulteti: