Prijemni.rs
Maturang

U razgovoru sa Anastasijom Lončarević, studentkinjom četvrte godine Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, saznali smo koje su prednosti studiranja u Srbiji na engleskom jeziku i kako je moguće dobiti dve diplome.  

Biti student Ekonomskog fakultetu u Beogradu je privilegija i strateško planiranje kvalitetne budućnosti. Kada bi se sada vratila u vreme upisavanja fakulteta da li bi se ponovo odlučila za ovaj fakultet i zašto?

Verujem da većina srednjoškolaca danas mašta o upisu osnovnih studija negde u inostranstvu, kao što sam ja pre 4 godine. Poslednjih godina sve su popularnije sportske stipendije, ali i one koje se dodeljuju veoma uspešnim i nadarenim učenicima među mladima. Mene su ti programi jako dugo vukli ka odluci da se odselim odmah posle srednje škole, dok nisam saznala za program dualne diplome na Ekonomskom fakultetu. Ovaj program mi je omogućio da studiram u svom gradu, ušuškana u svom domu i okružena svojim prijateljima. Istovremeno imala sam priliku da gradim mrežu poznanstava u bitnom ekonomskom centru ovog dela Evrope, dok usavršavam engleski jezik. 

Odlučila si se za studiranje na engleskom jeziku na programu Londonske škole za ekonomiju i političke nauke (LSE) i Ekonomskog fakulteta u Beogradu. Šta su prednosti?

Iz mog ugla gledanja najveće prednosti su: predmeti koji se izučavaju, podrška naših profesora i međunarodna zajednica. Predmeti i sistem obrazovanja su prilagođeni potrebama sve izazovnijeg tržišta rada. Od nas se zahteva da gradivo zaista razumemo i povezujemo, a ispitna pitanja od nas zahtevaju kritičko razmišljanje i povezivanje. Predmeti prolaze širok spektar oblasti iz finansija i makroekonomije, tako da nas spremaju za ,,šarolike“ profesije kao što je bankarstvo, finanijski analitičar u važnim makroekonomskim institucijama i naučno-istraživačka karijera. Tokom 3 godine na ovom programu dobili smo priliku da nam predavači budu najbolji stručnjaci i eksperti iz oblasti ekonomije u regionu. Jedan od primera koji rado pominjem je prilika da učimo od bivšeg guvernera Narodne Banke Srbije, prof. dr. Dejana Šoškića, ali i od mnogih drugih izuzetnih naučnika iz oblasti statističke analize, poslovnih finansije i makroekonomije. Pored te značajne prilike da nam znanje i iskustvo prenesu naši profesori, odlično smo povezani sa međunarodnom zajednicom širom planete. Dostupne su nam mnoge online alatke, različite studentske grupe, ali i letnje škole. Sve to nam omogućava da dobijemo mnogo širu sliku o svetskoj ekonomiji i da razumemo potrebe različito razvijenih ekonomija.  

Kako bi nekome predstavila LSE?

Profesionalno gledano LSE je vrhunsko svetsko obrazovanje koje možete da dobijete u Beogradu i to je lično jedno od najboljih iskustava u mom životu. Skeptična sam da će nešto drugo ikada moći da zameni ovo što sam dobila na programu. Najveća čar studiranja na ovom programu je to što sam okružena izuzetno uspešnim i ambicioznim kolegama od kojih mnogo mogu da naučim. Mi smo jedna mala grupa studenata, koja se drži zajedno. Nekad mi je nestvarno da delim studentske dane sa ljudima za koje sam sigurna da će kroz nekoliko godina voditi našu i svetsku ekonomiju. 

Kao student četvrte godine, uskoro završavaš studije, koje su mogućnosti pred tobom i kakvi su planovi?

Za donošenje finalne odluke o tome šta će biti posle osnovnih studija je najteže to što imam pregršt mogućnosti. Diploma LSE-a mi omogućava da školovanje nastavim na prestižnim univerzitetima u inostranstvu, dok isto tako imam priliku da master studije upišem u Beogradu na nekom od mnogobrojnih studija na engleskom jeziku koje sprovodi Ekonomski fakultet. Isto tako, na tržište rada u Srbiju ulazi sve više međunarodnih kompanija što nama, diplomiranim ekonomistima, otvara mnoga vrata i prilike. Moji planovi su za sada sticanje profesionalnog iskustva u Srbiji, kako bih utvrdila kuda treba da nastavim sa daljim akademskim usavršavanjem. 

Vrlo si aktivan student. Iza tebe su mnogobrojna takmičenja. Koje posebno izdvajaš i koliko su ti ona pomogla tokom studija i usavršavanja pojedinih tema? 

Iskustvo koje sam stekla kao članica EKOF Case Study kluba mi je od izuzetne važnosti tokom učenja i spremanja pojedinih oblasti, pogotovo finansija. Ta praktična primena teorije i alata koja se od nas zahteva na takmičenjima doprinela je i lakšem uhodavanju u posao tokom prve prakse. Kroz anagažovanje na takmičenjima sam izgradila meke veštine, poput javnog nastupa, timskog rada i snalaženja u nepoznatim situacijama, ali isto tako sam savladala programe kao što su Excel i Power Point, koji su svakodnevni posao svim ekonomista. Takođe, na poziciji saradnice u klubu razvijam neophodne liderske veštine, koje su možda i najzahtevnije za učenje.  

Prednost koju si imala tokom studija je praksa u prestižnim kompanijama. Da li ti je praksa omogućila da drugačije planiraš budućnost u smislu posla koji ćeš raditi?

Dodir sa poslovnim svetom tokom studija je sigurno za mene bila najbitnija karijerna prekretnica u ovom trenutku. Intenzivni projekti, mlade kolege, dobra atmosfera i izuzetno i sveobuhvatno znanja je ono što sam uspela da ,,ponesem“ sa svoje prakse u kompaniji KPMG. Sve do septembra prošle godine nisam bila sigurna da li ću se pronaći u novom poslovnom okruženju i zaista je sve izgledalo kao ogroman izazov. Praksa mi je samo potvrdila da sam izabrala pravi program i usmerenje, a pružila mi je i uvid koje sve veštine i znanja je neophodno da unapređujem! 

Šta bi poručila budućim studentima?

Ono što je meni studiranje pokazalo je da se svaki rad i trud uvek na kraju isplate. Ne postoji taj predmet, lekcija ili oblast koju ne možete da savladate, samo je bitna želja i upornost. Iz svog ličnog iskustva sam ubeđena da zaista sve može da se postigne uz dovoljno rada. Ništa nije nemoguće!


 


Izdvojeni univerziteti i fakulteti: