Prijemni.rs
Maturang
  • Munje će sevati ređe zbog globalnog zagrevanja


(Preuzeto sa sajta RTS - 02.04.2018. )

To je rezultat studije objavljene u časopisu "Popularna nauka" početkom marta. Tim istraživača sa univerziteta u Lidsu Edinborou i Londonu predviđa smanjenje udara groma za petnaest procenata do kraja 21. stoleća ukoliko se globalan porast temperature na planeti nastavi ovim tempom.

Munja

Foto: Pixabay

Istraživači su upotrebili novu metodu da dođu do procene o mogućnosti stvaranja munja iz olujnih oblaka .Za razliku od prethodnih, u kojima je glavni parametar bio visina i vrsta oblaka, ova metoda je uzela u obzir broj i kretanje sitnih čestica leda koje se formiraju i kreću unutar njih.

Električni naboj se nagomilava u česticama pored vodene pare i sitnih granula leda što tokom oluja rezultira pražnjenjem u vidu sevanja i grmljavine. Simulacija koja je rađena imajući u vidu skok prosečne temperature planete do 5 stepeni celzijusa do kraja 21, veka sugeriše da je bi sevanje munja kao rezultat pražnjenja električnog naboja u olujnim oblacima drastično opalo - suprotno rezultatima prethodnih studija ove pojave.

"Smanjenjem električnog pražnjenja u atmosferi putem udara groma, uticaće na mogućnost šumskih požara , posebno u tropskim krajevima, pa samim tim i  oštećenja infrastrukturnih objekata. Sa druge strane ono će svakako doprineti povećanom efektu staklene bašte u atmosferi", kaže se u zaključku studije. Detaljna istraživanja još su u toku.

 


Izdvojeni univerziteti i fakulteti: