Prijemni.rs
Maturang
  • Na FON stiglo 500 vukovaca


(Preuzeto sa sajta Večernje novosti - 27.06.2018. )

Velika je gužva bila u utorak na Fakultetu organizacionih nauka, na koji se prijavilo ubedljivo najviše kandidata od svih fakulteta u Srbiji. Ukupno 2.059 maturanata boriće se za 690 indeksa.

Polaganje

Foto: Shuttestock

Prema rečima dekana prof. dr Milije Suknovića prvi dan prijemnog protekao je bez problema, kandidati su polagali test iz matematike, a u sredu će odgovarati na pitanja iz opšte informisanosti.

- Dolazi nam dobra generacija. Od 2.000 kandidata čak 1.500 su odlični učenici, a među njima oko 500 su vukovci - kaže prof. Suknović za "Novosti". - Sa srodnim fakultetima, poput Elektrotehničkog ili Ekonomskog, dogovorili smo termine polaganja prijemnog, tako da kandidati mogu da polažu i na dva mesta, pa da se na kraju odluče koji fakultet će da upišu.

Sve manji broj dece u generacijama maturanata najviše se oseća na društvenim fakultetima, pa nije zaobišao ni Pravni fakultet. I pored smanjenja upisne kvote u odnosu na neke ranije godine, prijavilo se manje maturanata nego što su predvideli da upišu studenata. Za 600 budžetskih i 800 mesta na samofinansiranju, prijemni je u utorak polagalo 1.187 budućih brucoša.

- Prijemni je protekao dobro, bez ikakvih neregularnosti, ali je ove godine, u odnosu na neke ranije, neuobičajeno mirno - kaže prof. dr Vladan Petrov, v. d. dekana Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu. - I prošle godine imali smo manje kandidata, ali je broj prijavljenih bio približan upisnim kvotama, a ove godine je značajno manji.

Pravni fakultet među prvima je već sinoć izbacio preliminarne rezultate prijemnog ispita - broj bodova koje su kandidati osvojili.

Do kraja nedelje najveći broj državnih fakulteta završiće sa prijemnim ispitima, posle čega će početi upis nove generacije brucoša.


Izdvojeni univerziteti i fakulteti: