Prijemni.rs
Maturang
  • Na putu ka stručnosti: Studijski program Farmacija na Akademiji tehničkih strukovnih studija Beograd


Studijski program Farmacija na Akademiji tehničkih strukovnih studija Beograd pruža sveobuhvatno obrazovanje i pripremu za buduće strukovne farmaceute koji će imati važnu ulogu u zdravstvenom sistemu. Kroz raznovrstan kurikulum, koji obuhvata predmete iz oblasti farmaceutske hemije, farmakologije, farmakognozije, farmakoterapije, farmakoekonomije, farmaceutske tehnologije, kozmetologije i kliničke farmacije, studenti stiču temeljna znanja i praktične veštine neophodne za obavljanje farmaceutske prakse. 

Na studijskom programu Farmacija studenti se osposobljavaju za profesiju koja nudi raznovrsnost, stalne izazove i mogućnost kontinuiranog razvoja. Farmacija pored učestvovanja u pripremi i izdavanju lekova uključuje i savetovanje pacijenata i rad u razvoju i proizvodnji farmaceutskih i kozmetičkih preparata. Strukovni farmaceuti su spona između pacijenata i lekara i aktivno učestvuju u unapređenju zdravstvene zaštite i kvaliteta života pacijenata.

Farmaceuti rade u različitim okruženjima, uključujući apoteke, bolnice, laboratorije, industriju, regulatorne agencije i obrazovne institucije. Neka od zaduženja strukovnih farmaceuta najčešće podrazumevaju:

  • učestvovanje u izdavanju lekova i obezbeđivanju racionalne farmakoterapije,
  • učestvovanje u kliničkim istraživanjima novih lekova,
  • učestvovanje u razvoju iproizvodnji farmaceutskih i kozmetičkih preparata, 
  • kontrola kvaliteta u procesu proizvodnje, 
  • planiranje i organizujaciju rada farmaceutskih tehničara,
  • organizovanje snabdevanja lekova, medicinskih sredstava i drugih preparata,
  • organizovanje poslovnih i marketinških aktivnost u farmaceutskoj delatnosti.

Za rad u apotekama i bolničkim apotekama, studenti nakon diplomiranja na studijskom programu Farmacija na Akademiji tehničkih strukovnih studija Beograd polažu stručni ispit za zdravstvene radnike sa stečenim višim/visokim obrazovanjem na studijama prvog stepena (osnovne akademske studije i osnovne strukovne studije), za koji je nadležno Ministarstvo zdravlja. Zanimanje strukovnog farmaceuta prepoznato je u Katalogu radnih mesta u javnim službama i drugim organizacijama u javnom sektoru.
 


Izdvojeni univerziteti i fakulteti: