Prijemni.rs
Maturang
  • Najboljoj slabovidoj učenici u Srbiji grad obezbedio Brajev displej


(Preuzeto sa sajta Blic - 23.02.2018. )

Lokalna samouprava Novog Pazara poklonila je Dini Tatarević, najboljem učeniku oštećenog vida u Srbiji za 2017. godinu, Brajev displej (red), vredan aparat koji će joj olakšati dalje školovanje.

Dina Tatarević

Foto: RAS Srbija/N. Kočović

Ova učenica, koja redovno pohađa drugu godinu Tehničke škole u Novom Pazaru, diplomu za najboljeg đaka dobila je od Saveza slepih Srbije za odličan uspeh i rezultate koje je ostvarila u prošloj godini.

Uz novo pomagalo, vredno više od 300.000 dinara, uverena je da će biti još bolja jer će lakše savladavati gradivo.

- Moći ću da čitam školsku lektiru, ali i ostale knjige jer mi je srpski jezik omiljeni predmet. Uživam slušajući priče i pesme, tada u glavi stvaram slike svega što pročitam i to mi je poseban doživljaj - nije krila ushićenje Dina, zahvaljujući na vrednom poklonu.

Dina je prevremeno rođena, a oslepela je tokom boravka u inkubatoru. Porodica je, uz podršku građana Novog Pazara koji su organizovali humanitarnu akciju kojoj se pridružio i pevač Saša Matić, sakupila sredstva za njenu operaciju, ali joj se vid nije povratio.

No, to je nije obeshrabrilo. Mlada Novopazarka se hrabro nosi sa tim hendikepom koji joj nije zasmetao da ostvaruje sjajne rezultate u školi.

- Uz Brajev red ću lakše završiti srednju školu, a velika mi je želja da upišem fakultet i studiram novinarstvo. Volela bih da radim intervjue sa poznatim ličnostima - priča ova hrabra devojka kojoj već dve godine u učenju i boravku u školi pomaže lični pratioc tiflopedagog Bojana Ostraćanin.

Poklon joj je uručio gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac koji je istakao da je cilj lokalne samouprave kreiranje što boljih uslova za sve učenike u ovdašnjim školama.

- Ponosni smo na Dinu i zato smo joj poklonili ovaj aparat kao nagradu za to što je proglašena najboljom slabovidom učenicom, a što je zaslužila svojim trudom i radom. Verujemo da smo joj olakšali učenje i dali joj podstrek da nastavi ovako - poručio je Biševac.

On je naglasio da je grad odlučio da nagrađuje sve učenike, ali i njihove nastavnike, koji ostvare zapažene rezultate na takmičenjima u zemlji i inostranstvu.


Izdvojeni univerziteti i fakulteti: