Prijemni.rs
Maturang
  • Najčešće greške prilikom odabira studija


Odabir odgovarajuće visoke škole ili fakulteta nije jednostavan, a nekada može biti i stresan. Da bi optimalizovao/la svoj izbor, neophodno je da izbegneš nekoliko najčešćih grešaka:

  • Zbrzati izbor. Zbog činjenice da je za izbor odgovarajućih studija potrebno mnogo informacija i da je u čitavom tom procesu prisutan pritisak okoline, neki brucoši potpuno odustaju od potrage i upisuju prvu visokoškolsku ustanovu koja im je najbliža. Naravno, ta „strategija bez strategije” nije dobra jer iz jednačine upisa isključuješ sebe i svoje želje.
  • Biti pratilac okoline. Bezuslovno pratiti svoje prijatelje, momka ili devojku jer prosto želiš da im budeš blizu nije dobra strategija. Ako su te veze dobre, one će preživeti i to što se nalazite na različitim mestima.
  • Pratiti porodično nasleđe. Pratiti korake svojih roditelja nije uvek najbolja strategija. Iako možeš nastaviti njihove razrađene poslove i ne mučiti se oko pokretanja sopstvene karijere, retko kada se sklonosti – pa samim tim i uspeh – generacijski prenose.
  •  Odabir na osnovu prisutne zabave i izlazaka. Studentski period života jeste jedan od najlepših i svakako podrazumeva izlaske i provod. Međutim, ne treba izgubiti iz vida da je sve to u funkciji odabira buduće profesije i obrazovanja, a to su dugoročno važne stvari za tebe.
  • Odabir na osnovu troškova studiranja. Školarina jeste značajan faktor prilikom odabira studija, ali ne treba da bude i jedini faktor. Studiranje treba posmatrati kao investiranje u buduća znanja i veštine, a skuplje studije mogu biti put ka boljoj profesiji. Zbog toga je nekada opravdano upisati relativno skupu visoku školu ili fakultet.
  • Oslanjanje na reputaciju. Činjenica da je određena visoka škola ili fakultet „visoko rangiran” i „prestižan” ne znači da je to prava institucija za tebe. Nemoj uvek pretpostavljati da su teškoće upisa jednake kvalitetu obrazovanja koje ćeš dobiti. Nekada su manje i slabije poznate visokoškolske ustanove – koje imaju manje grupe studenata i nude više individualne interakcije sa nastavnim kadrom – bolje rešenje.
  • Bezuslovno davanje prednosti državnim institucijama. Studije se više ne dele na privatne i državne, već na dobre i loše. Individualan pristup je bolji od pukog svrstavanja u stereotipe. Prednosti privatnih visokoškolskih institucija su najčešće lakša dostupnost nastavnog kadra i administracije, atraktivniji studijski programi prilagođeniji novim obrazovnim i poslovnim trendovima, bolja opremljenost nastavnim sredstvima, bolja praksa itd.

Ne gubi vreme na dileme. Upiši MBS i zgrabi najbolje rešenje.

Visoka škola modernog biznisa
Terazije 27
+381 (0)11/41-20-700
+381 (0)63/353-366

 
 


Izdvojeni univerziteti i fakulteti: