Prijemni.rs
Maturang
  • Naši srednjoškolci osvojili deset medalja


(Preuzeto sa sajta Večernje novosti - 30.04.2018. )

Mladi naučnici, polaznici Regionalnog centra za talente "Beograd 2", osvojili su čak deset medalja i jednu specijalnu nagradu, na nedavno završenoj Konferenciji mladih naučnika, koja je održana u Beogradu od 19. do 25. aprila. Naši srednjoškolci okitili su se sa četiri zlata, dva srebra i četiri bronze.

Srednjoškolci osvajači medalja

Foto: Večernje novosti/RTS

Na takmičenju su učestvovali đaci iz 30 zemalja, koji su se predstavili sa 192 naučna rada iz oblasti informatike, inženjeringa, matematike, fizike, zaštite životne sredine i prirodnih nauka.

Najbolji na svetu u oblasti prirodnih nauka bio je Todor Cvetanović, učenik četvrtog razreda Pete beogradske gimnazije. Ovaj skromni mladić, koji već dve godine volontira u Institutu "Vinča", ističe da je najvažniji uspeh celog tima iz Srbije. Naziv njegovog rada, koji je uradio uz pomoć profesorke Marijane Petković iz Instituta "Vinča" je - "terapija kancera pomoću svetlosti - nanočestice na bazi titanijum-dioksida kao nanonosači lekova".

- Rad se bavi neželjenim dejstvima hemioterapije i kontrolisanom dostavom lekova - otkriva Todor. - Prirodne nauke su moje opredeljenje i planiram da upišem molekularnu biologiju i fiziologiju na Biološkom fakuletu. Naš tim je na ovom takmičenju ostavrio veliki uspeh, a sledeće godine takmičenje će biti održano u Maleziji.

Zlatne medalje osvojili su i Marija Pinjić, Katarina Stanković i Ana Mijušković, srebrne medalje Sara Milošević i Aleksandar Vujčić, bronzane Ana Radović, Aleksandra Gazikalović, Uroš Filipović i Veljko Đondović, a specijalnu nagradu Dimitrije Rajčić.


Izdvojeni univerziteti i fakulteti: