Prijemni.rs
Maturang
  • Niška profesorka na tokijskom univerzitetu


(Preuzeto sa sajta RTS - 17.01.2018. )

Profesorka Građevinsko-arhitektonskog fakulteta u Nišu Sonja Krasić bila je gostujući predavač na tokijskom univerzitetu tokom jesenjeg semestra.

Tokio

Foto: Pixabay

Knjiga "Geometrijske površi u arhitekturi" bila je najbolja preporuka da tokijski univerzitet Hosei pozove nišku profesorku Sonju Krasić kao gostujućeg predavača. Tokom jesenjeg semestra bila je jedina predstavnica Evrope među petnaest gostujućih profesora.

To je ostvarenje sna, rekla je prof. Krasić: "Bila sam presrećna. Ja nisam mogla da poverujem, čak i tamo dok sam bila, prve dve nedelje imala sam osećaj kao da sanjam. Pitala sam se da li je moguće da sam u toj dalekoj zemlji i da mogu uživo da vidim objekte koje sam stavljala u svoje knjige."

Časovi su bili na engleskom i trajali su po 90 minuta. Japanski studenti su, kaže Sonja, veoma stidljivi i glavni cilj je bio da uspostavi odnos sa njima:

"Kad uspemo nešto da uradimo, a krenemo od praznog papira, odnosno praznog ekrana i to ispadne veoma atraktivno, oni su bili oduševljeni i mislim da su bili veoma zadovoljni."

U desetomilionskom Tokiju videle je skoro sve reprezentativne građevine. Kaže da su Japanci veoma vredni i neverovatno gostoljubivi. Stambene objekte odlukuje visok kvalitet, ali i multifunkcionalnost. Srbiji najviše znaju mladi:

"Mladi uglavnom znaju sportiste, posebno Novaka Đokovića. Znaju i sve naše reprezentacije koje su osvajale zlato - košarkaši, vaterpolisti ili odbojkaši."

Iako se zbog daljine plašila odlaska u Japan, profesorka Krasić kaže da je sada toliko oduševljena tom zemljom da bi volela da je ponovo gostuje kao profesor. 

 


Izdvojeni univerziteti i fakulteti: