Prijemni.rs
Maturang
  • Niški ogranak SANU nagradio najbolje srednjoškolce


(Preuzeto sa sajta Južne vesti - 29.01.2018. )

Srednjoškolce koji su u prošloj godini postigli značajne uspehe na međunarodnim takmičenjima, nagradio je Ogranak Srpske akademije nauka i umetnosti u Nišu.

Niš - panorama

Foto: Wikimedia/Aleksić Ivan

Niški Ogranak SANU je, kako kažu, nagradio one učenike srednjih škola koji su bili uspešni na međunarodnim takmičenjima u oblasti nauka i umetnosti.

Nagradu su dobili učenici Gimnazije “Svetozar Marković”: Milan Milenović koji je osvojio zlatnu medalju na Internacionalnoj filozofskoj olimpijadi, blizanci Novak i Bogdan Stanojević za srebrne medalje na fizičkoj olimpijadi i Dušan Živanović za osvojeno drugo mesto na Balkanskoj informatičkoj olimpijadi.

Laureati su i srednjoškolci iz Gimnazije “Bora Stanković”: Aleksandra Karadžov za srebrnu medalju i Mihailo Mitić za bronzu koju su osvojili na Balkanskoj geografskoj olimpijadi.

Dobitnica nagrade Ogranka SANU je i učenica Gimnazije “Bora Stanković” u Vranju Jana Stanković, koja je dobila prvu nagradu za istraživanje iz oblasti biologije na olimpijadi u Rusiji.

Iz niške Muzičke škole nagrađen je Kristijan Vučković koji je bio najbolji na međunarodnom i republičkom takmičenju, a specijalno priznanje je dobio za izvođenje Šopenovih dela.


Izdvojeni univerziteti i fakulteti: