Prijemni.rs
Maturang
  • Nova IT laboratorija na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu


(Preuzeto sa sajta Dnevnik - 11.05.2018. )

Otvaranjem IT laboratorije, u skladu s najvišim svetskim standardima, na Fakultetu tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu je obeležen početak aktivnosti projekta XBit, koji je finansirala Evropska unija.

FTN

Foto: FTN

Nova laboratorija studentima će omogućiti rad na 3D štampačima, VR tehnologiji i senzorima za Internet of Things, kao i tehnologiji Augmented Reality. Projekat XBit, u okviru kojeg će se narednih godinu dana aktivno raditi na unapređenju preduzetništva kroz korišćenje savremenih IT tehnologija, kao i unapređenju položaja i uključivanju što većeg broja žena u IT sektor, sprovode Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, udruženje građana SEE ICT i Fakultet tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu u okviru IPA Crossborder Cooperation programa Hrvatska-Srbija 2014-2020.

Povodom početka ovog projekta, na panelu „Žene u IT sektoru” u Rektoratu Univerziteta u Novom Sadu, ukazano je na doprinos žena u IT industriji.

- Nedovoljna zastupljenost žena danas u IKT-u znači manje žena u svim inovativnim oblastima u budućnosti, a samim tim i u najplaćenijim i najperspektivnijim poslovima - rekla je državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić.

- Kako bi smanjilo rodni jaz u IKT sektoru, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija sprovodi niz programa za podsticanje devojčica školskog uzrasta da se opredele za ovu oblast u izboru fakulteta i kasnije profesija, ali i za osnaživanje žena da se uključe u ovaj sektor kroz programe prekvalifikacija, kao i kroz pokretanje tehnoloških startapova. Za nas je od posebnog značaja i prekogranična saradnja u okviru programa XBit, budući da otvara mogućnost za razmenu različitih lokalnih iskustava i praksi na polju ženskog inovativnog preduzetništva.

Po rečima dipl.ing MSc Vladimira Todorovića sa FTN-a, kreiranjem prekogranične IT mreže (XBIT Network), stvaraju se povoljniji uslovi za razvoj IT industrije i preduzetništva i njihove pravilne upotrebe kao generatora inovacionih kapaciteta i efikasnih alata za povećanje ukupne konkurentnosti ekonomije programskog područja, što će dovesti do stvaranja novih radnih mesta i mogućnosti za zapošljavanje, ali i do zadržavanja talenata i povećanja broja kvalifikovanih profesionalaca.

- Važan aspekt razvoja konkurentnosti je upravo ciljana akcija usmerena na rodnu ravnopravnost pri obrazovanju i zapošljavanju budućeg kadra u IT industriji - rekla je predstavnica udruženja građana SEE ICT, MA Maja Marković. - Ova, kako je nazivaju „najzdravija grana domaće privrede“ koja se razvija vrtoglavom brzinom, u konstantnom je deficitu radne snage. Stoga je naša namera da IT profesije promovišemo u obe ciljne grupe podjjednako, čineći ih time vidiljivijim, kako za one koji se tek odlučuju za buduću karijeru ili za one koji žele da se prekvalifikuju, tako i za one koji žele da steknu nove veštine i znanja i time unaprede svoje poslovanje.

 

Projekat XBit

Projekat XBit bavi se razvojem uslova za optimalan i strukturiran razvoj IT industrije i preduzetništva u programskom regionu, kao i njegovo optimalno korišćenje kao generatora inovacija i konkurentnosti. U narednih godinu dana sprovešće se brojne aktivnosti kako bi se unapredilo korišćenje IT tehnologija u preduzetništvu, i kako bi se što veći broj žena uključio u ovaj sektor.

 


Izdvojeni univerziteti i fakulteti: