Prijemni.rs
Maturang
  • Nova zgrada Elektrotehničkog fakulteta do 2023. godine


(Preuzeto sa sajta Večernje novosti - 23.02.2018. )

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović posetio je Elektrotehnički fakultet u Beogradu (ETF) i tom prilikom izrazio uverenje da će do 2023. godine ovaj fakultet dobiti novu zgradu, kako bi studenti u najmodernijim uslovima mogli da razvijaju svoje naučne i inovacione potencijale.

ETF

On je istakao da inženjeri, koji se obrazuju upravo na ovom mestu, predstavljaju motornu snagu razvoja sprske ekonomije zasnovane na inovacijama i digitalizaciji.

"Inženjeri elektrotehnike su najtraženiji u zemlji, a samo u razvojnom centru 'Majkrosofta' u Beogradu, više od polovine zaposlenih, upravo su diplomci ETF-a. Zato će Vlada Srbije učiniti sve da reši problem neadekvatnog prostora u kom studenti ETF-a sada rade. Nadam se da ćemo za pet godina, kada budemo obeležavali 150 godina škole inženjerstva u Srbiji, imati nove zgrade i novi kampus za mlade inženjere koji će sutra raditi u najboljim laboratorijama i kompanijama, ne samo u Srbiji, nego i na univerzitetima u celom svetu", rekao je Popović.

Kako kaže, to će biti nastavak projekata kojima je Vlada Srbije jasno pokazala svoju opredeljenost da budućnost Srbije gradi na inovacijama i digitalizaciji.

„U Novom Sadu se gradi novi Inovacioni i naučno tehnološki park koji će biti pri Fakultetu tehničkih nauka i to je investicija od preko 20 miliona evra. U Nišu se gradi novi Naučno tehnološki park, jedan od najasvremenijih u Jugoistočnoj Evropi, a važan projekat je i laboratorijska lamela za Elektronski fakultet. To je takođe investicija od blizu 20 miliona evra. Gradi se i nova zgrada FON-a, što je investicija od 5 miliona evra", istakao je Popović.

On je zaključio da bi izgradnja nove zgrade Elektrotehničkog fakulteta značajno doprinela razvoju naučne i inovacione infrastrukture u Srbiji.


Izdvojeni univerziteti i fakulteti: