Prijemni.rs
Maturang
  • Novi smerovi u zrenjaninskim srednjim školama i fakultetima


(Preuzeto sa sajta RTV - 16.04.2018. )

Zrenjaninske srednje škole i fakultet uvode dodatne smerove u saradnji sa velikim privrednicima, koji kasnije te specijalizovane studente zapošljavaju. Oni smerovi koji su uvedeni na taj način tokom prethodnih godina pokazali su se kao dobar potez.

Učionica

Foto: Pixabay

Usklađeno sa potrebama privrede u zrenjaninskim školama bi trebala biti otvorena tri nova smera.

Duško Radišić, pomoćnik gradonačelnika kaže:

"Na prvom mestu bi istakao mehatroničara, oni su potrebni kompaniji Drekslmajer ali i još nekoliko kompanija. Tu je interesantno da ćemo zajedno sa kompanijama, grad i kompanije opremati kabinete na tehničkoj školi. Zatim imamo cvećare i vrtlare i imamo operatere u prehrambenoj industriji, mesare novi smer za potrebe kompanije Gomex i carske bašte."

Iz odeljenja koja su otvorena pre nekoliko godina izašao je kadar koji je već zaposlen. Za potrebe kompanija iz IT sektora proširuje se broj mesta.

"Imamo nešto što je jedinstveno, a to je studijski program za eksploataciju nafte i gasa na našem fakultetu otvoren zajedno sa kompanijom NIS i Uhtanskim univerzitetom u Rusiji. Otvorili smo i IT odeljenje u elektrotehničkoj školi, a ove godine pripremamo isto odeljenje na mađarskom jeziku i IT odeljenje u našoj gimnaziji."

Zrenjaninski privrednici su se uključili u program dualnog obrazovanja pa je čest slučaj da studenti dolaze do stipendija, a zatim i do posla nakon praktičnog dela nastave.


Izdvojeni univerziteti i fakulteti: