Prijemni.rs
Maturang
  • Obeležena 10. godišnjica rada Državnog univerziteta


(Preuzeto sa sajta Regionalna televizija Novi Pazar - 26.10.2016. )

“Pamet ne postoji samo u metropoli, već je prirodnim zakonom ravnomerno raspoređena i ne treba samo Novom Pazaru Srbija, nego istovremeno treba Srbiji i Novi Pazar” - poručio je danas sa svečanosti povodom obeležavanja desete godišnjice rada Državnog univerziteta u Novom Pazaru predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti akademik prof. dr Vladimir Kostić.

Godisnjica Državnog univerziteta u Novom Pazaru

Akademik Kostić je naglasio da mu čini čast funkcija predsednika Odbora za proslavu ovog jubileja, jer je tu ulogu doživeo kao neku vrstu misije “koja vodi u bolju budućnost”. Studente savetuje da “učenje doživljavaju kao igru i radost i da bez senke inferiornosti razvijaju svoje talente”.

“Poštujte razlike, ali ne dozvolite da vas spreče da ostvarimo nešto bolje nego što je, uplićući se u stereotipe, ostvarila moja generacija” – poručio je on.

Rektor Državnog univerziteta prof. dr Miladin Kostić ocenio je da datum osnivanja univerziteta, 26. oktobar 2006. godine nije datum za istoriju, već dan za budućnost. Prema njegovim rečima, to je pre svega zbog toga što je cilj osnivanja ove visokoobrazovne ustanove da doprinese bržem razvoju ovog kraja i Republike Srbije u celini.

Ocenio je da su rezultati Univerziteta izuzetno dobri. “Studentima poručujem da uče sa ciljem da steknu što kvalitetnije znanje, a ne da uče samo zbog ocene i diplome“ - rekao je rektor Kostić.

Pre svečane akademije prof. dr Miladin Kostić i predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti akademik prof. dr Vladimir Kostić potpisali su sporazum o saradnji SANU i Državnog univerziteta u Novom Pazaru.

Saradnja podrazumeva zajedničku organizaciju skupova i konferencija, učešće Univerziteta u radu na naučnim projektima, a cilj je unapređenje nauke, kulture i umetnosti u Republici Srbiji, zaštita naučne, umetničke građe i kulturnih dobara, podsticanje naučnog i umetničkog stvaralaštva.

Postavljanjem portreta prvog rektora Državnog univerziteta prof. dr Ćemala Dolićanina u svečanoj sali označeno je uspostavljanje Galerije rektora ove visokoškolske ustanove. Portret, delo akademskog slikara Čedomira Vasića, profesora Univerziteta umetnosti u Beogradu, simbolično su otkrili predsednik SANU akademik Vladimir Kostić i rektor Državnog univerziteta prof. dr Miladin Kostić.

Prof. dr Ćemal Dolićanin je utemeljivač Državnog univerziteta u Novom Pazaru i prvi rektor, u periodu od 2006. do 2012. godine. Reč je o matematičaru i naučniku međunarodne reputacije, sa izuzetnim doprinosom visokom obrazovanju Republike Srbije. Sada obavlja dužnost predsednika Komisije za akreditaciju i proveru kvaliteta Republike Srbije.

„Moram i danas da vam poručim da su standardi, kvalifikacije i kompetencije, suština visokog obrazovanja, a da su i vera i nacija i politika lične stvari pojedinaca i da im nije mesto na univerzitetu“- istakao je Dolićanin.

Pomoćnik ministra prosvete za visoko obrazovanje i razvoj prof. dr Vesna Mandić naglasila je da su otvaranjem ovog univerziteta stvorene mogućnosti da mlade generacije u svom kraju stiču obrazovanje i da svojim znanjem sebi i svojoj porodici obezbede bolju budućnost, ali istovremeno i društvu jer će ono biti uspešnije ukoliko svaki pojedinac doprinese koliko najviše može.

Rektor Univerziteta u Nišu prof. dr Dragan Antić, potpredsednik KONUS-a preneo je skupu pozdrave akademske zajednice Srbije. Iz Moskve sa Državnog univerziteta za prostorno planiranje došao je prorektor prof. dr Vasilij Nilipovskij. Skup su pozdravili i rektor Univerziteta u Sarajevu prof. dr Rifat Škrijelj, prof. dr Branko Kovačević i dekan Pravnog fakulteta u Kragujevcu prof. dr Stanko Bejatović. Dr Sulejman Ugljanin, koji je bio predsednik opštine Novi Pazar u vreme osnivanja univerziteta rekao je ova visokoškolska ustanova treba da bude generator razvoja ovog regiona.

Povodom desete godišnjice dodeljena su sledeća priznanja i nagrade: najviiše priznanje, Nagrada „9. maj“ za dugogodišnji i izuzetan doprinos  razvoju univerziteta dodeljena je rektoru prof. dr Miladinu Kostiću, redovnom profesoru Državnog univerziteta, na kome je angažovan od početka rada ove institucije, kao predavač, ali i član rukovodećeg tima.

„Velika povelja“ Državnog univerziteta dodeljena je Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije i svim državnim univerzitetima Srbije. Senat Državnog univerziteta „Veliku povelju“ dodelio je i  dr Sulejmanu Ugljaninu, predsedniku opštine Novi Pazar u trenutku osnivanja Državnog univerziteta, koji je zaslužan za obezbeđivanje prostora za rad ove ustanove i za angažovanje oko opremanja Laboratorije za ispitivanje vode, zemlje i hrane.

„Povelja“ Državnog univerziteta za nesebičnu saradnju i doprinos razvoju DUNP dodeljena je i državnom sekretaru u Ministarstvu zdravlja Republike Srbije dr Mehu Mahmutoviću, u znak dugogodišnje uspešne saradnje Državnog univerziteta sa upravom grada Novog Pazara, u periodu kada je on bio gradonačelnik.

Takođe, odlukom Senata dobitnici „Povelje“ su profesori Državnog univerziteta: prof. dr Bratislav Mirić, prof. dr Žarko Barbarić, prof. dr Predrag Jovanović, prof. dr Milica Vujičić, prof. mr Ervin Ćatović i doc. dr Emir Ćorović. To priznanje dodeljeno je i radnicima administrativnih službi Mehdiji Pepiću i Biljani Dumić. 

Rektor prof. dr Miladin Kostić novčano je iz ličnih sredstava nagradio najbolje studente u školskoj 2015/16 godini: Milicu Glođović, Ivanu Jolović, Mirsena Ferhatovića, Aleksandra Čolovića, Dženisa Pepića, Mehmeda Numanovića, Žika Milanovića, Nejlu  Ademović i Aidu Camović.

U ime nagrađenih zahvalio se rektor Univerziteta u Kragujevcu prof. dr Nebojša Arsenijević. Danas je svečano otvorena Laboratorija za ispitivanje građevinskih materijala „Prof. dr Vera Nikolić Stanojević“. Laboratorija nosi ime profesora emeritusa, velikog pedagoga i naučnika, utemeljivača Departmana tehničkih nauka, Departmana za interdisciplinarne nauke i Naučnoistraživačkog instituta. Prof. dr Vera Nikolić Stanojević je poslednje dane svoga života posvetila otvaranju ove laboratorije. Laboratoriju su svečano otvorili prof. dr Ćemal Dolićanin i dekan Mašinskog fakulteta u Kragujevcu prof. dr Dobrica Milosavljević.


Izdvojeni univerziteti i fakulteti: