Prijemni.rs
Maturang
  • Od čega se pravi senf, šta je ISIS, a šta TOEFL: Maturanti su polagali najteži prijemni ispit


(Preuzeto sa sajta Blic - 29.06.2018. )

Od čega se pravi senf, šta je ISIS i koja muzička grupa više ne postoji, samo su neka od pitanja sa čuvenog testa opšte informisanosti, koji su rešavali kandidati Filozofskog fakulteta.

Budući studenti ispred Filozofskog

Foto: RAS Srbija/M. R.

Ovaj test, koji tradicionalno izaziva kontroverze zbog zanimljivih pitanja, ali i činjenice da niko nije uspeo da odgovori tačno na sva pitanja, juče se rešavao u dva termina, od 10 i 11 sati. Čak i jedan od autora ovog testa, Oliver Tošković, više puta je rekao da ni sam ne bi znao sve odgovore, a prosek koji kandidati ostvare je 13-15 od ukupno 30.

Nakon 45 minuta, koliko su maturanti imali na raspolaganju kako bi odgovorili na 30 pitanja, oni su se okupljali ispred fakulteta i diskutovali o tačnim odgovorima. Većina, ističe da je test bio lakši od prošlogodišnjeg, ali samo retki očekuju više od 15 tačnih odgovora.

 

Od hemije do mitologije

Kako test sadrži pitanja iz matematike, biologije, hemije, ali i iz sociologije, istorije, psihologije, umetnosti, književnosti, mitologije, sporta i drugih oblasti, utisci polagača razlikuju se i u zavisnosti od srednje škole u koju su išli.

- Odmah sam znala da je odgovor na pitanje "Kojoj narodnoj poslovici bi odgovarao izraz 'profilaksa'? - "Bolje sprečiti nego lečiti", jer sam išla u Medicinsku školu - kaže nam Anđelka Garić.

Ona i Milica Živković, obe iz Kraljeva, zadovoljne su kako su uradile i nadaju se da će upisati psihologiju.

- Najbolja priprema nam je bila rešavanje testova od ranijih godina, praćenje vesti, kvizova - ističu one.

I dok su budući brucoši uglavnom znali da zaokruže koji je od ponuđenih gradova najudaljeniji od Beograda, šta je ISIS i od čega je CV skraćenica, neki su mislili da je TOEFL vrsta sira i vrsta tiganja, umesto testa iz engleskog jezika.

Nisu bili sigurni ni šta je Blumbergov terminal, šta su Scila i Haridba, a šta Bordovska čorba...

Za razliku od svršenih srednjoškolaca koji su prijemni osim na ETF-u, polagali i na drugim srodnim fakultetima, zainteresovanima za studije Filozofije ovaj fakultet većinom je jedini izbor.

Kandidati koji ne budu zadovoljni ishodom u prvom upisnom roku, novu šansu imaće u septembru, ali na onim fakultetima gde ostane nepopunjenih mesta.

 


Izdvojeni univerziteti i fakulteti: