Prijemni.rs
Maturang
  • Od danas upis brucoša


 

Na beogradskom Pravnom fakultetu samo je jedan kandidat uspeo da osvoji maksimalan broj poena, dok je na Pravnom fakultetu u Kragujevcu čak 17 kandidata osvojilo 100 bodova.

Studentski indeks budućeg brucoša

Nekadašnji srednjoškolci koji su prethodne nedelje polagali prijemne ispite i imali tu sreću da ugledaju svoje ime iznad crte, od danas postaju vlasnici brucoških indeksa. Prema upisnom kalendaru, podela brucoških indeksa počinje 6. jula, a upis nove generacije studenata mora biti završen do 15. jula.

Ovoga puta se predaju originalna dokumenta, a ne fotokopije kao prilikom prijavljivanja, a na upis je potrebno poneti i novac, jer fakulteti različito naplaćuju ovu uslugu. Primera radi, na Univerzitetu u Novom Sadu, najjeftiniji je Pedagoški fakultet, gde upis košta „samo" 5.000 dinara, dok je najskuplji Tehnološki fakultet, za čiji indeks se plaća 8.000 dinara.

Fakulteti uz upis naplaćuju i kolektivno osiguranje, rad studentskog parlamenta i slično, a samofinansirajući studenti moraju da uplate i prvu ratu školarine.

dokumenta

I dok će jedan broj mladih odahnuti, drugi će tek ovih dana saznati rezultate prijemnih ispita. Oni čekaju formiranje konačne rang liste, nakon odgovora upisne komisije, odnosno dekana na žalbe nezadovoljnih kandidata.

A da će žalbi biti dosta, govore i podaci sa onih fakulteta koji su već završili objavljivanje ovih listi. Već i letimičan pogled na liste govori da su u ovom upisnom roku prijemni ispiti bili veoma teški, što su nam potvrdili i sami kandidati. Upadljivo je da na velikom broju fakulteta niko nije osvojio maksimalnih 100 bodova, iako i ove godine ima mnogo nelogičnosti na srodnim visokoškolskim ustanovama.

Primera radi, na beogradskom Pravnom fakultetu, koji je i ove godine imao više kandidata nego mesta, samo je jedan kandidat uspeo da osvoji maksimalan broj poena. Istovremeno, na pravima u Novom Sadu je bilo čak 34 kandidata sa 100 bodova, a na Pravnom fakultetu u Kragujevcu – 17 njih je imalo maksimalan broj poena. U Kragujevcu, poređenja radi, poslednji budžetski ima 91 poena, u Beogradu 72, a u Nišu 68.

Da li je bilo toliko teško ili je u znanju podbacila ovogodišnja generacija kandidata, tek na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja prvi kandidati (u zavisnosti od programa) nisu imali čak ni 90 poena. Slično je bilo i na Visokoj školi likovnih i primenjenih umetnosti, gde su prvi kandidati na listama imali od 89 do 93 poena.

Problematičan prijemni bio je i na psihologiji u Nišu, gde prvi na listi ima samo 93,50 poena, a slično je bilo i na Filozofskom fakultetu u Kosovskoj Mitrovici, gde ni na jednom studijskom programu nije bilo kandidata sa maksimalnim brojem poena. Niko nije osvojio 100 bodova ni na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, a prvi na listi na Fakultetu veterinarske medicine u Beogradu ima 96,68 poena.

Nije bilo lako ni kandidatima na medicinskim fakultetima. U Novom Sadu, na stomatologiji, prva dva kandidata imaju 98 poena, a na medicini i farmaciji 99. U Kosovskoj Mitrovici, u zavisnosti od smera, prvi na listi imaju od 59 do 84 poena, a na Fakultetu medicinskih nauka u Kragujevcu, prva dva kandidata takođe imaju 98 poena.

Prijemni ispit su najbolje uradili mladi na Medicinskom fakultetu u Beogradu, gde čak šestoro kandidata ima po 100 bodova. Najveća konkurencija na Visokoj medicinskoj školi strukovnih studija u Ćupriji, bila je na smeru fizioterapeut, gde čak šest kandidata ima po 100 poena, a crta kod poslednjeg budžetskog studenta je povučena na visokih 96,96 bodova.


Izdvojeni univerziteti i fakulteti: