Prijemni.rs
Maturang
  • Od male mature do fakulteta: Vodič kroz upisne rokove za osnovce i srednjoškolce


Sa završetkom školske godine učenici osmih razreda i njihove porodice počinju da se suočavaju sa važnim prelaznim periodom koji će odrediti njihov dalji obrazovni put. Mala matura, koja se ove godine održava od 17. do 19. juna, predstavlja prvi korak u tom procesu. Ovaj ispit nije samo test znanja stečenog tokom osnovnoškolskog obrazovanja već je i ključni momenat za odabir buduće srednje škole. Nakon završnog ispita učenici će proći kroz niz koraka koji uključuju objavu rezultata, podnošenje prigovora i, konačno, izbor škola i obrazovnih programa koji najviše odgovaraju njihovim interesovanjima i sposobnostima. 

Takođe, ovaj period obuhvata prijavu i polaganje prijemnih ispita za specijalizovane srednje škole, kao i pripreme za dalje obrazovne izazove na univerzitetima, označavajući početak nove faze u životima mladih ljudi.

Mala matura za učenike osmih razreda u 2024. godini biće organizovana 17, 18. i 19. juna. Prvi dan je namenjen testiranju iz srpskog jezika, dok se drugog dana polaže matematika. Treći dan je rezervisan za polaganje izbornog predmeta.

Preliminarni rezultati završnog ispita biće objavljeni 21. juna, nakon čega sledi petodnevni period, u kojem će učenici moći da iznesu eventualne prigovore. Odgovori na sve žalbe biće obrađeni do 24. juna, kada će biti objavljeni i konačni rezultati. Učenici će 25. i 26. juna popunjavati listu želja za upis u srednje škole, što mogu učiniti elektronski putem portala Moja srednja škola ili lično u svojim osnovnim školama. Finalna raspodela po srednjim školama i obrazovnim profilima biće objavljena 1. jula.

Oni koji se interesuju za specijalizovane srednje škole prijave za prijemne ispite mogu podneti elektronskim putem od 15. do 22. aprila ili lično 19. i 22. aprila u osnovnim i srednjim školama u kojima će ispiti biti održani. Umetničke škole iz likovne oblasti održaće prijemne ispite od 10. do 12. maja. Prijemni ispit za specijalne talente iz oblasti biologije, hemije i scenske i audio-vizuelne umetnosti zakazan je za 11. maj. Ispiti za filološke nauke biće održani 11. i 12. maja.

Muzičke i baletske škole organizovaće prijemne ispite od 17. do 19. maja. Prijemni ispit za specijalne talente iz oblasti računarstva i informatike, fizike, geografije i istorije zakazan je za 18. maj. Bilingvalna odeljenja i oni koji žele da upišu Matematičku gimnaziju i specijalizovana matematička odeljenja polagaće svoje ispite 18. i 19. maja. Konačni rezultati svih prijemnih ispita biće objavljeni između 14. i 22. maja.

Što se tiče fakulteta, prijava kandidata za junski upisni rok počinje 19. juna i traje do 22. juna. Prijemni ispiti na fakultetima biće održani od 24. do 28. juna, a preliminarne rang-liste po studijskim programima fakulteti će objaviti najkasnije do 1. jula. Univerzitet će objaviti konačne rang-liste najkasnije do 8. jula, a upis kandidata treba da bude završen u periodu od 8. do 12. jula.

Portal Prijemni.rs svim budućim srednjoškolcima i studentima želi mnogo sreće na predstojećim prijemnim ispitima. Vidimo se na upisu!
 


Izdvojeni univerziteti i fakulteti: