Prijemni.rs
Maturang
  • Odlikaši na FON-u, bezbednosti i medicini


 

Svih šest državnih univerziteta objaviće krajem sledeće nedelje informacije o eventualnom broju slobodnih mesta.

indeks

Državni fakulteti i visoke škole u obavezi su da najkasnije danas objave preliminarne rang-liste primljenih kandidata. Dinamika upisa razlikuje se od ustanove do ustanove. Neki fakulteti već upisuju primljene studente, dok se u drugim ustanovama tek predaju žalbe na objavljene rezultate. Najkasnije do sutra kandidati će moći da se žale na objavljene rezultate, dok su upisne komisije u obavezi da odgovore kandidatima u roku od 24 časa. Svih šest državnih univerziteta će, krajem sledeće nedelje, objaviti informacije o eventualnom broju slobodnih mesta na fakultetima. Konačne rang-liste moraju da budu gotove najkasnije do 17. jula, a upis se završava sedam dana kasnije.

Za sada je sigurno da će, na Ekonomskom fakultetu u Beogradu, biti slobodno više od 230 mesta, pa je rukovodstvo fakulteta pozvalo zainteresovane maturante koji su polagali prijemni na bilo kom državnom beogradskom fakultetu da podnesu prijave za prijem. Potencijalni kandidati morali su polagati test iz jednog od sedam navedenih predmeta (istorija, matematika, geografija, sociologija...). Prijave će se primati od 15. do 17. jula, a rang-lista kandidata biće objavljena 17. jula u 17 časova. Ova visokoškolska ustanova dobila je odobrenje da, ovog leta, upiše 150 više brucoša u odnosu na prethodne godine.

Slobodnih mesta neće biti na popularnom Fakultetu bezbednosti, kao ni na Fakultetu za organizacione nauke, Visokoj medicinskoj školi u Zemunu, Medicinskom fakultetu u Kragujevcu, Biološkom fakultetu, beogradskom ETF-u ...

Profesor dr Vladimir Jakovljević, prodekan za nastavu Fakulteta bezbednosti, izjavio je za naš list da su indeks ove ustanove dobili samo odlični i vrlo dobri đaci sa visokim prosekom.

– Poslednji kandidat koji je primljen na budžet ima 93 boda, dok zadnji na listi samofinansirajućih brucoša ima 87 bodova – objašnjava profesor Jakovljević.

Fakultet organizacionih nauka imao je sjajne kandidate, izjavio je za naš list profesor dr Milija Suknović.

– Prosečna ocena prijavljenih je oko 4, 7, ali još je rano da govorimo o uspehu poslednjeg primljenog, jer još nemamo konačne rang-liste– izjavio je dr Suknović.

Rezultatima prijemnog ispita zadovoljno je i rukovodstvo Mašinskog fakulteta u Beogradu. Iako će konačna rang-lista primljenih kandidata biti objavljena u ponedeljak, profesor dr Milorad Milovančević, ističe da je interesovanje i uspeh zainteresovanih kandidata najviši u poslednjih petnaestak godina. Prosečna ocena kandidata je oko 4, 2, a poslednji primljeni na budžet imao je 75 bodova.

Septembarski ispitni rok sigurno će biti organizovan na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Kragujevcu. Na ovoj ustanovi prijemni ispit položilo je 525 kandidata, a ima mesta za 600 brucoša. Poslednji kandidat primljen na budžet, na Odseku poslovna ekonomija i menadžment, osvojio je gotovo 95 poena, a na Odseku ekonomije 93 boda.

Za indeks kragujevačkog Medicinskog fakulteta vodila se ljuta borba, kažu u ovoj ustanovi. Za jedno mesto na studiju Stomatologije borilo se pet kandidata, na Opštoj medicini tri, a na Farmaciji 2,5.

– U poslednjih nekoliko godina drastično smo smanjivali broj primljenih brucoša, jer nam je kvalitet studija najvažniji. Školovanje svih naših studenata finansira se iz budžeta– objašnjava profesor dr Nebojša Arsenijević, predsednik Upisne komisije na ovoj ustanovi.

Poslednji primljeni kandidat na Farmaciji imao je 77 poena, na Stomatologiji 88, Medicini 73, a na strukovnim studijama 69.


Izdvojeni univerziteti i fakulteti: