Prijemni.rs
Maturang
  • Omladina Jazasa Novi Sad i Omladinske novine organizuju seminar o podkastima- prijave do 1. maja


Omladinske novine (ON) organizuju besplatan seminar o podkastima i poziva studente, srednjoškolce i mlade novinare, da se prijave do 1. maja na besplatan seminar o podkastima. 

Prvi deo seminara odnosiće se na odabir tematike, razlike između podkasta i intervjua, osmišljavanje autorskog nastupa, pripremu za razgovor, odabir sagovornika i vođenje razgovora.

Seminar će u drugom delu pokriti tehnička i praktična pitanja snimanja, obrade i distribucije podkasta, upoznavanje sa potrebnom opremom i programima i primerima iz prakse.

Obuka će trajati dva dana, 11. i 12. maja 2024. u Novom Sadu.

Predavač u prvom delu seminara o podkastima u organizaciji Omladinskih novina biće novinarka i TV voditeljka, Irena Stojanović, dok će drugi segment držati novinar, pomoćnik urednika O radija (RTV) i osnivač podkasta (U 4 zida), Predrag Novković.

Irena Stojanović je rođena u Beogradu 26. juna 1976. godine. Diplomirala je srpsku i svetsku književnost na Filološkom fakultetu u Beogradu. Karijeru je započela kao radio voditelj, na mladenovačkoj radio stanici, gde je vodila emisiju za mlade. Zatim je na radiju Studija B vodila kultni jutarnji program “Beogradsku razglednicu”. Na Trećem kanalu u redakciji za kulturu pratila je književnost i likovnu kulturu. Radila je kao TV lice u zabavnoj redakciji RTS-u gde je vodila emisije “Srećni telefoni”, “Plavi akropolj” i druge.  Zaposlila se u produkcijskoj kući “Emoušn”, gde je vodila emisiju “48 sati svadba” po kojoj je publika i danas prepoznaje. Za Emoušn je radila na prvom projektu “Big Brother” gde je bila jedna od vođa tima iza kamera, kao i glas Velikog Brata. Radila je kao urednik emisije “Bračni sudija“ na TV Pinku. Angažovanje je nastavila na TV Heppi kao urednik zabavnog programa, gde je postavila emisije “Srbija na glanu”, serijal “Košare”. Radila je u mnogobrojnim televizijskim produkcijama kao urednik, autor je i serijala emisija “Srpske misterije” na TV Prvoj. 
Danas njen rad možete pratiti na YouTube kanalu Link TV gde ima autorsku emisiju “Izuvanje sa Irenom” i pratiti je na Shoppster TV, prvoj prodajnoj televiziji, gde radi kao zaštitno lice i edukator.

Predrag Peđa Novković je rođen 1. juna 1972. u Beogradu. Diplomirao je montažu na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.
Novinarsko angažovanje je započeo na Trećem kanalu, posebnom, tada novom i modernom kanalu namenjenom mladima. Predrag Novković bio je jedno od TV lica koje je putem muzičke emisije “Dodatko ubrzanje” mladima predstavljao savremene muzičke trendove i rok zvuk na jedan originalan način.
Nakon dugogodišnjeg iskusta u novinarstvu, pored tema iz oblasti muzike, bavio se i informativom. Bio je član redakcija Radija 021, Građanskog lista, dopisnik Agencije Beta i TV B92. 
Pored novinarstva bavio se produkcijsko-organizacionim segmentom muzičkog posla, kao saradnik novosadskog Studentskog kulturnog centra (SKC). 
Jedan je od voditelja emisije Gruvanje, na RTV Vojvodini, jedan od osnivača i prvi glavni urednik internet O(mladinski) radija. Od nedavno je pokrenuo i svoj podkast “U 4 zida”sa kojim se uspešno bavi na društvenim mrežama.

Prijavu za pohađanje seminara molimo vas da pošaljete na skolaintervjua@gmail.com do 1. maja. Potrebno je da dostavite kraću profesionalnu biografiju, a studenti novinarstva kratko motivaciono pismo.

Seminar će biti održan u Novom Sadu. Broj mesta je ograničen.

Omladinske novine seminar organizuje u okviru projekta sa Omladinom Jazasa i Omladinskom  savezu udruženja OPENS, koji, između ostalog, za cilj ima usavršavanje mladih koji bi kroz izveštavanje o medijskim potrebama mladih pomogli rad medija za mlade i tako bili konkurentniji na medijskom tržištu.
 

 

 


Izdvojeni univerziteti i fakulteti: