Prijemni.rs
Maturang
  • Opšta informisanost: Test za koji se ne uči


(Preuzeto sa sajta Večernje novosti - 27.06.2018. )

Čuveni test opšte informisanosti koji polažu budući studenti filozofskih fakulteta najveći su bauk za maturante. Sve ostalo mogu da nauče za nekoliko meseci, ali opšta kultura se stiče celog života.

Test

Foto: Flickr/Alberto G

Odgovor na postavljena pitanja, osim u školskim udžbenicima, krije se u odgledanim TV emisijama, pročitanoj beletristici i dnevnim novinama, muzici koju slušaju, destinacijama koje su obišli...

Ipak, prof. dr Oliver Tošković sa Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, jedan od dvojice profesora koji sastavljaju čuvene testove na ovom fakultetu, smatra da postoji način da se kandidati pripreme. Važno je, kaže, da razumeju da je to test opšteg znanja i da niko, kao ni oni sami, ne zna sve.

- U startu moraju da znaju da je test podjednako težak svima i da ne mogu direktno da se pripreme, kao što to ne bi mogli kada bi polagali test inteligencije - objašnjava prof. Tošković za "Novosti". - Važno je da se kandidati oslone na znanje koje imaju, a mogu i da ga poprave tako što će da rešavaju testove od prethodnih godina. Tako će znati i šta se traži, a i oslobodiće se straha. Slično je kao kada vrhunski sportisti imaju kondicione treninge i podižu formu.

Naš sagovornik kaže da rešavanjem starih testova, koji postoje na sajtu Filozofskog fakulteta, mogu da procene kako stoje, na koliko bodova otprilike mogu da računaju, pa da to saberu sa uspehom iz škole i vide da li uopšte imaju šansu da se upišu na željeni smer.

- Treba biti realan u proceni sopstvenih šansi - upozorava Tošković. - Sa druge strane, ako se počne na vreme, taj rezultat može malo da se popravi. Rešavanjem starih testova, kandidat može da vidi u kojim oblastima je lošiji. Recimo, ako ne zna pitanja iz umetnosti, može da čita literaturu iz te oblasti. I kvizovi su dobar trening, jer imaju slična pitanja. Na njima ljudi mogu takođe da vide u kojim oblastima su dobri, a u kojima treba da poprave znanje.

Test opšte informisanosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu ima 30 pitanja i ponuđene odgovore za svako od njih. Pogrešni odgovori ne nose negativne poene, tako da poneki bod može da se osvoji i na sreću. Ponuđeni odgovori nekada više odmognu nego što pomognu kandidatima koji nisu sigurni šta je rešenje određenog zadatka.

 

Pitanje o narodnjacima

- U našim testovima nema turbo-folka, jer ne želim da dajem legitimit estradnim zvezdama. Mada, pitanje iz stihova Jelene Karleuše na testu u Nišu, pre nekoliko godina, bilo je sasvim u redu. Sve je to deo opšte informisanosti i takva pitanja su u skladu sa pravilima ovakvih testova. Ipak, trudim se da ih pitam neke značajnije stvari iz popularne kulture, pa ću pre u test staviti Dejvida Bouvija nego Karleušu.

 


Izdvojeni univerziteti i fakulteti: