Prijemni.rs
Maturang
  • Osam najboljih oblasti za studije u Nemačkoj


(Preuzeto sa sajta 021 - 09.04.2015. )

Fizika, hemija, mašinstvo, filozofija, istorija, prirodnjačke nauke i medicina, književnost i savremeni jezici čine osam studijskih oblasti u kojima su nemački univerziteti među najboljima u svetu.
studiranje u nemačkoj

Fizika: Od 102 Nemca koji su dobili Nobelovu nagradu, 31 je dobitnik nagrade za fiziku. Na listi časopisa "The Times", među Top 100 svetskih univerziteta za fiziku nalazi se sedam nemačkih univerziteta. Ludwig Maximilian univerzitet iz Minhena nalazi se na 19. mestu u svetu. Takođe, i lista QS World University Rankings ima šest nemačkih institucija među prvih 50, stavljajući fiziku na najviše mesto po značaju za Nemačku. Poznati nemački fizičari su u rasponu od izumitelja X-zraka Vilhelma Rentgena, do pionira kvantne fizike Maksa Planka.

Hemija: Vrhunski nemački hemičari su osvojili 30 Nobelovih nagrada. Stefan Hel je najnoviji, dobio je Nobela 2014. Sedam nemačkih univerziteta su među 100 najbolјih na svetu u oblasti hemije, prema QS rang listi. Nemci su pokazali svoje umeće u oblasti hemije pronalaskom aspirina i morfijuma.

Mašinstvo: Četiri nemačka univerziteta su na listi časopisa "The Times" Top 100 za mašinstvo, uklјučujući Tehnički univerzitet u Minhenu, na 26. mestu. RWTH iz Ahena, Institut za tehnologiju u Karlsrueu i Tehnički univerzitet u Darmštatu takođe su napravili proboj. To potvrđuje i QS lista, koja ima sedam nemačkih univerziteta u prvih 100 za mašinstvo. Nasleđe nemačkih mašinskih inženjera ogleda se u pronalascima od radio kontrolisanih satova do automobila.

Filozofija: Pitajte nekoga da imenuje slavnog filozofa i verovatno će odgovoriti sa nekim nemačkim imenom, pa nije ni čudo da su na QS rang listi najbolјe prošli nemački univerziteti u oblasti filozofije - 11 njih je u Top 100. Ruprecht-Karls univerzitet u Hajdelbergu i Humboldt u Berlinu na samom su vrhu. Hegel, Šopenhauer i Šeling su studirali na Humboldtu, dok se Hajdelberg može pohvaliti stazom zvanom Filozofska šetnja za samospoznaju.

Istorija: Lista "The Times" ima tri nemačke institucije u prvih 50 za humanističke nauke i istorija je jedna od njihovih prednosti. QS lista stavlјa osam u prvih 100, sa Freie Universitat u Berlinu i Humboldt univerzitetom na čelu. Eh, kad bi postojala Nobelova nagrada za istoriju...

Prirodnjačke nauke i medicina: Četiri nemačka univerziteta su na listi "The Times" Top 100 za prirodnjačke nauke, a tri su izborila poziciju u oblasti medicine. Heidelberg je vrhunski nemački univerzitet u obe rang liste za medicinu. Nemačko medicinsko nasleđe, verovatno zbog brojnih talenata za hemiju, ima dugu istoriju. Nakon hemije i fizike, medicina je oblast u kojoj su Nemci osvojili najviše Nobelovih nagrada, njih 24. Otkrića nemačkih lekara uklјučuju Alchajmerovu bolest i hanzaplast.

Književnost: Humboldt, Heidelberg, Ludwig Maximilian i Freie Universitat su među najbolјim mestima na svetu za studije umetnosti i humanističkih nauka. Strane pisce odavno privlači rodno mesto Getea, Šilera i Grasa kao inspiracija. Deset Nemaca su takođe dobitnici Nobelove nagrade za književnost.

Savremeni jezici: Humboldt, Freie Universitat i Ludwig Maximilian takođe zauzimaju pozicije blizu vrha QS rang liste, kao najbolјa mesta na svetu za studiranje savremenih jezika. Nemci govore impresivan opseg stranih jezika i počinju učenje od rane mladosti. Sedam nemačkih univerziteta je među prvih 100 za savremene jezike na svetu.


Izdvojeni univerziteti i fakulteti: