Prijemni.rs
Maturang
  • Osam pitanja koja treba postaviti samom sebi pri odabiru fakulteta


Odlučivanje o tome šta raditi nakon srednje škole može biti izazov. Evo nekoliko ključnih pitanja koja vam mogu pomoći da utvrdite da li je fakultet pravi izbor za vas ili ipak treba da odete u drugom pravcu.

  1. Razmislite o svojim ciljevima. Razmišljanje o tome šta želite postići posle fakulteta može biti dobar početak. Ako niste sigurni šta želite, fakultet može biti prilika da istražite svoja interesovanja.
  2. Istražite alternative. Ako ne planirate da upisujete fakultet, treba istražiti druge opcije. Prakse, zapošljavanje ili godina odmora samo su neki od puteva koji su vam na raspolaganju.
  3. Razmislite o troškovima. Upoznajte se sa troškovima studiranja, mogućnostima finansijske pomoći i procesom vraćanja studentskih kredita u budućnosti.
  4. Da li ste dobro istražili? Upoznajte se sa sadržajem kurseva i budite sigurni da ste upoznati sa glavnim razlikama između različitih nivoa obrazovanja. Iskoristite dane otvorenih vrata i besplatne onlajn-testove da biste stekli uvid u to šta studiranje zahteva.
  5. Kakve dodatne prednosti donosi fakultet? Razmotrite neakademske prednosti studiranja, kao što su razvoj samopouzdanja, umrežavanje i učestvovanje u raznim aktivnostima. Ove beneficije mogu biti jednako vredne kao i formalno obrazovanje.
  6. Možete li stvari drugačije da radite? Ne morate se držati tradicionalnog pristupa, kao što su preseljenje i celodnevni boravak na fakultetu.
  7. Postoje i drugi načini da se stekne obrazovanje: studiranje na fakultetu u mestu u kojem živite; učenje preko onlajn-platformi, koje omogućavaju fleksibilnost u pogledu vremena i mesta učenja; pohađanje programa koje finansiraju poslodavci, gde oni pokrivaju troškove školovanja u zamenu za rad u njihovoj firmi pre ili posle diplomiranja. 
  8. Šta je pravi izbor za vas? Takođe je važno razmisliti o tome da li je vaš izbor stvarno ono što želite, a ne samo praćenje očekivanja prijatelja, roditelja ili nastavnika. Važno je biti svestan da se percepcija univerzitetskog iskustva može razlikovati, posebno kada se u obzir uzmu promene u školarinama, na tržištu rada i u vrednosti diploma u različitim vremenima.

S obzirom na brze promene u tehnologiji i na tržištu rada, ključno je ostati otvoren za učenje i prilagođavanje, bez obzira na izabrani put. Prilikom razmatranja da li je fakultet pravi korak za vas, ključni su detaljno istraživanje i introspekcija. Razmotrite svoje ciljeve, mogućnosti i potencijalne prednosti kako biste doneli adekvatnu odluku.
 


Izdvojeni univerziteti i fakulteti: