Prijemni.rs
Maturang
  • Otkrijte blago Beograda: Prirodna oaza kod Šumarskog fakulteta!


 

Najstariji primerak metasekvoje, Pančićev maklen i dlakavi poljski jasen, samo su neki od impozantnih primeraka u Arboretumu Šumarskog fakulteta. Nalazi se na Banovom brdu i prostire na površini od 6,7 hektara.

raj u beogradu

Malo Beograđana zna za prelepu gradsku oazu, Arboretum Šumarskog fakulteta, pa je Ekološki pokret Zemun upravo zbog toga omogućio otkrivanje ovog pravog "raja" udaljenog svega nekoliko kilometara od centra grada.

Cilj projekta Ekološkog pokreta Zemun, bio je upoznavanje što većeg broja građana sa prirodnim znamenitostima Beograda, kao što su retke biljne, životinjske vrste i prirodni spomenici. U četri izleta, u oktobru, Beograđanji su mogli posetiti: Veliko ratno ostrvo, Zemunski park i kulu na Gardošu, Lesni profil "Široka staza" i Arboretum Šumarskog fakulteta u Beogradu.

Arboretum

Pomislićete da niste u Beogradu kada osetite mir i tišinu Arboretuma, i njegovu botaničku i pejzažno-arhitektonsku vrednost. Na površini od 6,7 hektara raste 300 vrsta, predstavljenih sa preko 2.000 primeraka. Ovde možete videti impresivne predstavnike iz roda hrastova, borova, kedrova, džinovske sekvoje, najstariji primerak metasekvoje u našem gradu, i brojne retke, zaštićene i ugrožene vrste.

Na kraju prezentacije, u zgradi Šumarskog fakulteta, proglašeno je i najomiljenije prirodno dobro po glasovima učesnika u projektu. Pobedilo je Veliko ratno ostrvo, dok je drugi bio Arboretum.

parkza koji malo ko zna

Iskoristite dok još nije pao sneg i došlo hladnije vreme da posetite ovaj park koji se nalazi na Banovom brdu, u ulici Kneza Višeslava br.1.

Za posetioce je otvoren radnim danima od 8 do 16 časova.


Izdvojeni univerziteti i fakulteti: