Prijemni.rs
Maturang
  • Ovaj profesor sastavlja ubedljivo najteži test i priznaje da ni sam ne ume da ga reši


(Preuzeto sa sajta Blic - 10.05.2017. )

"Šta znači SIRIZA?", "Za šta se u hrišćanstvu vezuje 1. januar?" ili koja je definicija Ojlerove konstante, samo su neka od pitanja testa opšte informisanosti koja su zadala ozbiljne muke kandidatima na upisu na Filozofski fakultet u Beogradu ranijih godina.

Profesor Oliver Tošković

Mnogi strepe od ovog testa koji bije glas za najteži, budući da je prosek odgovora kandidata od 13 do 15 odgovora od čak 30 pitanja.

 

Nema knjige iz koje se uči za ovaj test

Prof. dr Oliver Tošković, već godinama unazad jedan je autora ovog "nemogućeg" testa i kaže da je izvor straha upravo to što se ovaj test ne može spremiti iz knjiga kao svo drugi.

- Test opšte informisanosti hvata tu sposobnost ljudi da informacije koje su "u letu" zapamte, povežu ili eventualno kada nešto čuju, onda sami aktivno potraže nešto više o tome. Recimo baš prošle ili pretprošle godine postavili smo pitanje "Šta je SIRIZA?". Dakle jako aktuelni izbori i koalicija radikalne levice u Grčkoj, svi su pričali o tome i vide da je skraćenica, ali jako mali broj će da se zapita šta to znači i da ode da proveri. To je ono što bi test informisanosti trebalo da "hvata" - otkriva Tošković.

 

Od politike do biologije

Osim aktuelnih društveno političkih zbivanja, na testu se nalaze po dva pitanja iz matematike, biologije, hemije, ali i iz sociologije, istorije, psihologije, umetnosti, književnosti, likovne umetnosti, muzke, stripa, mitologije, sporta...

- Test uvek ima nekoliko jako lakih pitanja, nekoliko jako teških pitanja i puno onih srednje težine. Jako teško pitanje jedne godine "Za šta se iz hrišćanskih dogmi vezuje 1. januar?". Svi znamo da tada čekamo Novu godinu, ali zapravo niko nije pogledao šta piše u kalendaru, a to je dan obrezivanja Isusa Hrista. Na njega je odgovorilo svega oko tri-četiri procenata kandidata - kaže Tošković.

Kako kaže, pitanja ipak ne bi trebalo da budu toliko teška, a da ga ne reši barem deset odsto ispitanika.

 

Ni ja ne bih umeo na sve da odgovorim

Priprema ovogodišnjeg testa uveliko je u toku, i kako najavljuju autori biće gotov početkom juna.

- Kada pravim test nikada ne polazim od sebe, jer i moja pamet ima ograničenje, i zamislite da postavim pitanja koja ja znam, a kandidati znaju više od mene. Sigurno je da nikako ne bih znao da odgovorim na sva pitanja, naravno kad ih sastavljam potražim odgovre na njih, ali kada bi kolega meni sastavio ceo takav test ili ja njemu, ne bismo znali odgovore na sva pitanja. Ovde ima studenata koji urade test mnogo bolje nego što bih ga ja uradio - dodaje Tošković.

Kako kaže, svega nekoliko studenata na nivou čitavog fakulteta dostigne 25 poena, ali cilj im je ipak da na testovima vide i samo dva netačna odgovora.

 

Kvizovi mogu da pomognu

Na sajtu Filozofskog fakulteta nalaze se testovi iz prethodnih šest godina gde kandidati mogu da oprobaju svoje znanje, a i pogledaju kakvi su u odnosu na druge kandidate.

- Drugi vid pripreme je da igraju kvizove na internetu i da tako vide koje im oblasti iz realnog života najslabije idu. Onda mogu da, ako im recimo ne ide umetnost, malo sednu i pogledaju knjigu iz likovnog ili muzičkog, ili prolistaju neku enciklopediju. Treća stvar je praćenje aktuelnih dešavnaja kroz vesti i novine, da razmišljate i povezujete događaje u proteklih godinu dana - savetuje Tošković buduće brucoše.

 

 

Maturang

Da li se pripremate za prijemni ispit?

U pripremi vam može pomoći i naša besplatna aplikacija Maturang, koja sadrži pitanja i testove za prijemne ispite na svim fakultetima u Srbiji. Aplikaciju možete preuzeti ovde.

 


Izdvojeni univerziteti i fakulteti: