Prijemni.rs
Maturang
  • Ovako se oblače mnogi srednjoškolci u Srbiji: A kako bi trebalo? Direktorka i stilista imaju reč


(Preuzeto sa sajta Žena Blic - 18.12.2015. )

(Preuzeto sa sajta Žena Blic - 18. 12. 2015. )

Kad je pre desetak dana u Medicinskoj školi u Beogradu osvanulo obaveštenje sa rečima: "Pirsing, nokti, silikoni... nisu nešto što vas kvalifikuje za diplomu ove škole" i nakon što su ga mnogi pročitali, ovaj apel direktorke, prof. dr Nade Trifković, podsetio nas je na realnost. Srednjoškolci u Srbiji zaista tako izgledaju. Krenule su i reakcije. Mi smo pitali njihovog inicijatora i stilistu Ašoka Murtija kako bi tinejdžeri trebalo da izgledaju, a da isprate mladost i ispoštuju školu i želju za individulanošću.

- Ono što me je navelo da napišem obaveštenje učenicima o poštovanju kodeksa oblačenja jeste činjenica da se on ne primenjuje i ne poštuje, iako postoji i iako se svake godine u septembru pročita učenicima. Živimo u vremenu koje polako, ali sigurno briše sve granice ukusa, pristojnosti i poštovanja - rekla nam je Nada Trifković.

Kako je dodala, đaci moraju da se podsete da granice postoje i da su deo jedne vaspitno-obrazovne ustanove.

- Svedoci smo da se sve više srednjoškolaca, naročito devojaka neprikladno oblači i dolazi u školu obučeno kao da je krenulo u noćni klub sa, prenaglašenom šminkom, u oskudnoj garderobi, sa izazovnim detaljima koji skreću pažnju, provociraju ili zavodu. Sve je to u suštini odlika mladosti, ali je problem kad ta pojava izgubi meru i pređe u kič, šund i oponašanje ne baš uzornih osoba - ističe direktorka.

Obaveštenje koje je napisala profesroka podržava i stilista Ašok Murti.

- Mi imamo uniformu koju su srednjoškolci sami izabrali i kreirali. Ono što je strašno, a postupak gospođe Trifković to samo ilustruje, jeste da je ta uniforma jeziva. Svaka uniforma je ograničenje slobode izbora. Nažalost, u ovom slučaju, sloboda izbora je dovela do toga da je ona postala svoja suprotnost - kaže.

Kod kuće da nauče šta je pristojno odevanje

- Rešenje je moguće i nalazi se u edukaciji... kako roditelja tako i mladih. Negovanje radoznalosti i preispitivanja kod dece i objašnjavanje odgovornosti, koje roditeljstvo podrazumeva, mogu da dovedu do cilja - kaže Murti.

asok murti

Zbog toga odrasli treba da zaborave na sledeće:

- Roditelji, koji snose ogromnu odgovornost za ovo, smatraju da će deci, kupujući im neprimereno skupe stvari, pokazati mesto kojem na društvenoj lestvici kojem treba da teže.

A onda ta deca kinje neku drugu decu čiji roditelji ne mogu da im priušte iste te skupe komade... Neko dobije batine zbog patika, jakne ili mobilnog telefona - dodaje stilista.

Uniforme nisu rešenje?

- Bilo je u više navrata inicijativa da se u škole uvedu uniforme, što su neke škole uspešno učinile kako bi se smanjile socijalne razlike, šarenilo ukusa i neukusa. Znamo da sve ozbiljnije ustanove, institucije i kompanije imaju stroge kodekse i oblačenja i ponašanja, koje su deo tradicije i brenda i potpuno je razumljivo da to budu i obrazovne institucije. Paralelno sa tim, potrebno je konstantno da se podiže svest mladih. Mladi moraju da znaju da svojim izgledom i ponašanjem šalju jasnu poruku drugima o tome koliko poštuju sebe i druge - poručuje direktroka.

To podizanje svetsi je neophodno. U suprotnom...

- Nametanje strogih pravila oblačenja samo bi ubrzano raširilo loš ukus - kaže stilista.

Kućno vaspitanje je zato jedino koje može da pomiri slobodu izbora i pristojnost.

Škole koje će uvesti kodeks oblačenja

U Medicinskoj školi u Nišu zabranjeno učenicama da dolaze u mini suknjama, helankama, jako našminkane, u štiklama...

Novosadske gimanzije „Isidora Sekulić" i „Svetozar Marković" zabranjuju kratke majice sa bretelama, duboke dekoltee, mini suknje, iscepane farmerke...

Uniforme u OŠ „17. oktobar" u Jagodini biće obavezne od drugog polugodišta, a u OŠ „Dr Jovan Cvijić" u Smederevu uniforme su obavezne već devet godina.

Predlozi i ocene stiliste koje srednjoškolci treba da vide i pročitaju

Ovako ne treba

- Majica spada u kategoriju veša, farmerke su trendi, ali su primerene za noćni izlazak ili za šetnju gradom - komentariše Ašok.

Ovako treba da se oblače zimi

- Iako je ovo tipičan primer  tinejdžerske, odnosno adolescentske garderobe, apsolutno je primeren školskom okruženju - ocenjuje Ašok Murti.  

Idealno za tople dane

 

- Mada je prilagođena polu, trendu i senzibilitetu onoga ko je nosi, ova garderoba nije seksualno eksplicitna i banalna - dodaje stilista.

Kombinacija pokazuje da moda može da isprati primereno školsko odevanje.

Kratak rukav nije za školu?

 Ovaj primer je za nijansu neformalniji nego što jedna obrazovna institucija zaslužuje. Kratak rukav je uvek pod znakom pitanja za školsku sredinu - ističe Ašok Murti.

 


Izdvojeni univerziteti i fakulteti: