Prijemni.rs
Maturang
  • Počelo polaganje prijemnih ispita na državnim fakultetima


(Preuzeto sa sajta RTV - 26.06.2018. )

Na državnim fakultetima počelo je polaganje prijemnih ispita za upis budućih brucoša. Na većini fakulteta polagaće se tokom ove, a na pojedinima i sledeće sedmice. Prvi upisni rok, trebalo bi da bude završen do polovine jula, dok će prijemni ispiti za drugi ispitni rok biti od 5. do 7. septembra.

Prijemni ispit

Foto: PMF

Studenti Beogradskog i Novosadskog univerziteta saglasni su u jednom - u najvećem broju slučajeva žele da studiraju medicinu, a potom programiranje. Sigurno je i da nije lako doneti odluku o budućem pozivu i znati da li za savet pitati srce ili razum.

"Ako gledamo studijski program gde se najveći broj prijavio, to je medicina. Ukoliko se gleda na odnos kvote i broja prijavljenih, tu je najinteresantniji bio budućim studentima softversko inženjerstvo i informacione  tehnologije gde se prijavilo čak četiri puta više kandidata u odnosu na broj raspoloživih mesta", kaže Biljana Abramović, prorektorka za nastavu Univerziteta u Novom Sadu.

Psihologija i stomatologija posebno su zanimljive budućim brucošima, a veliko interesovanje vlada i za Akademiju umetnosti, posebno za glumu. Međutim, sveprisutno pitanje uvek je: i šta posle?

Da li će studenti biti oslobođeni dodatnih troškova studiranja, zavisi od broja studenata koji upišu fakultete tj. od budžeta, a s obzirom na to da ove godine brucoši postaju oni koji su rođeni 1999. i da ih ima znatno manje, izgledi za to se smanjuju.

Na Novosadskom univerzitetu studira 50.000 studenata, a on se nalazi i na prestižnim rang listama, poput Šangajske i Lajden liste. I ako sve ovo jeste važno važan je i dobar lični izbor, posvećenost, ljubav ka znanju. Kampus je dovoljno velik za sve i čeka na neke nove vrednosti i željno iščekuje novu akademsku godinu.

 


Izdvojeni univerziteti i fakulteti: