Prijemni.rs
Maturang
  • Показаћемо вам пут од бруцоша до лидера на тржишту


I ГОДИНА

На почетку је битно да се адаптирате и упознате са новитетима предстојећег поглавља у вашем школовању којe се разликује од свега до сада. Ово је важан моменат стицања нових пријатеља са којима ћете неко време делити заједнички пут ка усвајању високог образовања. Већина њих ће остати дуго ваше колеге и са њима ћете остваривати пословне контаке, који су изузетно важни на каријерном путу.

Заједно са њима, треба да истражите које вам све могућности пружа МЕФ како би вам олакшао пут до лидера. Своје заједничко слободно време можете проводити у простору МЕФ Клуба где можете попити кафу или сок, одиграти неколико партија стони фудбала, игрицу на сонију или прочитати неку књигу из МЕФ Библиотеке која се налази у склопу Клуба.

Истражите све што вам може помоћи да квалитетно савладате основну терминологију предмета на првој години. Распитајте се о могућностима смарт слушаоница које ће допринети да већ на предавањима и вежбама савладате градиво које треба да спремите за испите. Ово је период када треба да преузмете одговорност и да научите да доносите одлуке. На пример, уколико нисте били у могућности да присуствујете неком предавању или вежби на факултету, онлајн платформа за учење вам омогућава да пропуштена предавања надокнадите. Таква посвећеност и одговорност су добар знак да сте на правом путу да постанете лидери.

Пронађите своје методе учења и места на којима вам је највећа мотивација за то. Размотрите локације у близини факултета, као што је 25. мај који је омиљен многим студентима који воле да уче у природи и поред реке. МЕФ нуди бицикле које можете позајмити и провозати се на паузи у околини факултета. Научите да планирате своје време и распоређујете своје обавезе већ сада јер ће вам каснији пут до лидера бити знатно олакшан.

II ГОДИНА

Сада сте прешли први степеник, који представља највећи корак у овом процесу. Након прве године ћете осетити комфор, припадност генерацији и све што вас чека биће вам лакше јер ће вам се пут ка успеху искристалисати. Када сте стекли опште знање на свом студијском програму, време је да почнете да размишљате које области су вам занимљивије од неких других. МЕФ Библиотека нуди могућност да области које вас занимају додатно, ваннаставно истражите.

Уколико имате мотивацију за додатним знањем и уколико је преточите у истраживање и заинтересованост за ту област, већ сте у предности да постанете лидер. Наравно, професори на МЕФ Факултету увек радо подстичу студенте који искажу посебну заинтересованост за њихову област, и отворени су да вам на консултацијама додатно прошире знање и препоруче, или дају додатну литературу која ће вам бити занимљива.

Поред тога, професори воле да деле своја многобројна искуства из праксе и то је јединствена прилика да научите области које нигде не бисте могли да пронађете. Самим тим остварујете још већу предност у односу на мање амбициозне колеге који се још увек нису одлучили за конкретну област којом би желели да се баве. Друга година је идеално време да покуцате на врата МЕФ Центра за каријерно вођење који ће вам помоћи у проналажењу праксе. Три месеца праксе је довољно за стицање одређених вештина и одлуку о томе да ли желите да своју каријеру посветите тој области.

Зато ово и јесте прави моменат за почетак практичног искуства, како бисте до краја студирања успели да се опробате у више сфера и тако донели прави закључак који је ваш пут. МЕФ Центар за каријерно вођење је доступан да вам помогне у овом целокупном процесу.

III ГОДИНА

Већ сте стигли на пола пута и пред вама је трећа година факултета. Сада вам је јасније шта је ваш ужи избор и који су ваши афинитети, уз помоћ савладаног теоријског знања и стручне праксе коју сте одабрали уз помоћ МЕФ Центра за каријерно вођење. Сада имате прилику да остатак студирања усмерите ка областима које сте одабрали, а самим тим и могућност да похађате изборне предмете који ће додатно усавршити ваше знање.

Поред наставе, сада имате времена и за ваннаставне активности у оквиру МЕФ Парламента и студентских организација као што је AISEC , или размена студената преко Еrasmus-а. МЕФ сматра да су додатна искуства путем студентских размена, програма Work and travel, летњих школа и других активности, битнa за сазревање сваког студента и зато пружамо подршку свима који имају амбиције ка оваквим активацијама. Задовољство нам је што је доста наших студената било на оваквим и сличним програмима. Сва ова различита искуства ће вам помоћи да на крају треће године стекнете додатно самопоуздање и мотивацију, као и да ускоро започнете свој каријерни пут.

IV ГОДИНА

Када упишете четврту годину, већ се налазите на прагу остварења свог циља. Време је да целокупно знање и искуство стечено до сада преточите у одлуку о свом каријерном путу и стицању свог првог радног искуства. МЕФ студенти већ током четврте године добију понуде за прва радна ангажовања због стечених контакта која су до тада остварена.

МЕФ Центар за каријерно вођење увек је на располагању када је у питању проналазак првог пословног ангажовања у виду едукације о пословним позицијама, изради пословног CV-а, мотивационог писма и припреми за интервју за посао. Током четврте године осетићете како сте током целокупног процеса студирања на МЕФ Факултету градили посебне академске вештине које су изузетно битне како бисте се лако адаптирали на пословном тржишту и позиционирали као лидери. Вештине које се посебно истичу током четврте године су: рад у тиму, јавни наступ, комуникационе вештине, организовање и планирање, ситуационо сналажење и многе друге.

Све ове вештине стичу се током целог процеса студирања помоћу разних активности попут гостујућих предавања стручњака из разних области које организује МЕФ факултет, тимских пројектних задатака, презентовања идејних решења на разним предметима и многих других. Четврта година је важна јер се сво искуство стечено до тада обликује у једну смислену целину, која вам отвара врата на путу да постанете лидер на тржишту.

Не заборавите, студирање је само одскочна даска и улазница за авантуру која вас чека на целокупном каријерном путу који ће вам бити успешан уколико почетак прођете са нама уз савремени студијски програм.
 


Izdvojeni univerziteti i fakulteti: