Prijemni.rs
Maturang
  • Polaganje prijemnih ispita za upis na fakultete


(Preuzeto sa sajta RTS - 25.06.2018. )

Na državnim fakultetima počelo je polaganje prijemnih ispita za upis budućih brucoša. Na većini fakulteta polagaće se tokom ove, na pojedinima i sledeće sedmice. Prvi upisni rok trebalo bi da bude završen do polovine jula.

Prijemni ispit

Foto: ThoughtCo

Iako se broj srednjoškolaca godinama smanjuje, broj prijavljenih kandidata za studije fakulteta koji školuju IT stručnjake raste. 

FON je primio dve hiljade šezdeset prijava, a Elektotehnički fakultet više od hiljadu dvesta. Inženjeri računaju, 90 odsto kandidata polaže matematiku, a deset odsto fiziku. 

Neki od anketiranih budućih brucoša kažu da su oko dva meseca konstantno radili i da se nadaju da ću dobro uraditi.

"Prijavio sam se i za ETF i za FON pa ću da vidim gde ću da prođem, a izabrao sam zato što mislim da je najperspektivnija i ta oblast me najviše zanima", rekao je budući brucoš.

Visok prosek koji donose iz škole, obećava i kvalitet budućih studenata, kažu profesori. Na ETF-u je, zahvaljujući uspehu na takmičenjima, prijemnog oslobođeno pedesetak kandidata.

"Nakon današnjeg dana kada vidimo odprilike kakav će biti uspeh, može se desiti, imamo neki mali potencijal da zatražimo proširenje upisnih kvota", kaže prof. Milo Tomašević, dekan Elektrotehničkog fakulteta UB.

Svoje znanje, osim elektroinženejra danas proveravaju i budući politikolozi, filolozi, biolozi.


Izdvojeni univerziteti i fakulteti: