Prijemni.rs
Maturang
  • Ponos grada - Subotičanin učesnik Matematičke olimpijade


Tek što se sa osvojenom bronzanom medaljom vratio sa 33. Balkanske matematičke olimpijade za učenike srednjih škola, mladi Subotičanin Nikola Sadovek će za manje od mesec dana boje naše zemlje braniti na Matematičkoj olimpijadi u Hongkongu.

Po prvi put Subotica se može pohvaliti da ima matematičkog olimpijca, još sa odličjem oko vrata.

Nikola (19) je maturant Matematičke gimnazije u Beogradu, a po položenom ispitu zrelosti planira da obrazovanje nastavi na Prirodno-matematičkom fakultetu, na smeru Teorijska matematika.

- Primljen sam i na Kembridž, ali pošto nisam dobio stipendiju ne mogu da odem tamo na studije. S obziroma na moju veliku ljubav prema matematici, teorijska matematika je bila logičan izbor – otrkiva svoje planove Nikola. - Planiram da doktoriram na primenjenoj mtematici, da ne budem naučnik, nego da uz pomoć matematike pomognem nekoj oblasti. Mada priznajem, sada je sve u senci Matematičke olimpijade.

Srpski olimpijski tim na Balkanijadi u Tirani osvojio je prvo mesto. Pored Nikole u timu su bili i Aleksa Milojević, Igor Medvedev, Ognjen Tošić, Aleksa Konstantinov, učenici Matematičke gimanazije i Nikola Pavlović iz novosadske gimnazije “Jovan Jovanović”.

Srpski olimpijci su iza sebe ostavili ekipe iz balkanskih zemalja, ali i Kipra, Grčke, Francuske, Velike Britanije, Italije, Kazahstana...

- Za jedan poen smo bili bolji od Rumuna i osvojili smo prvo mesto. To je za nas veliki uspeh jer su Rumuni i Bugari izuzetno dobri na ovim takmičenjima – dodaje ponosno. - Ovo mi je bilo treće veliko međunarodno takmičenje, tako da lično nisam ima neku veliku tremu. Imali smo četiri zadatka i po mom mišljenju, ove godine su bili nešto lakši. Falio mi je jedan poen do srebrne, a tri poena do zlatne medalje

U Hongongu pak naše mlade matematičare očekuje konkurencija iz celog sveta i dva takmičarska dana sa po tri zadatka. Prošle godine naš tim je bio 30., a ove godine veruju u bolji plasman.

- Pripremam se sam, svaki dan po nekoliko sati provodim vežbajući, jer moram biti u stalnoj kondiciji – objašnjava ovaj kulturan i lepo vaspitan mladić.

Svoje školske dane Nikola provodi u Domu učenika i prima stipendiju Fonda za mlade talente.

- Moje pripremanje ne iziskuje puno novca i nekih posebnih uslova. Treba mi samo papir i olovka, samo da sednem i radim – dodaje skromno. - Izuzetno mi pomaže što idem u mentorsko odeljenje, gde se pojačano radi školsko gradivo i više je bazirano na pripremama za takmičenje.

Iako se već navikao na domski život i ima društvo sa kojima se svakodnevno druži, odvojenost od kuće i porodice možda mu najteže pada.

- Bilo je malo teško prve godine, ali nijednog trenutka se nisam pokajao što sam upisao Matematičku školu, najbolju školu u Srbiji. Roditeljima takođe teško pada što sam daleko od njih, ali su srećni zbog svakog mog uspeha, napretka, svake medalje – nastavlja Nikola, ističući da mu je porodica najveća podrška i oslonac. - U pozadini svake medalje samo predan rad i istrajnost, bez kojih se ne može postići nijedan veliki uspeh.


Izdvojeni univerziteti i fakulteti: