Prijemni.rs
Maturang
  • Porodični stres zbog prijemnog ispita


(Preuzeto sa sajta Politika - 08.07.2014. )

(Preuzeto sa sajta Politika - 08. 07. 2014. )

Mnogi roditelji ispratili dojučerašnje srednjoškolce na polaganje ispita za prijem na fakultete. – Provera znanja traje do četvrtka, a prve rang-liste pojaviće se dva dana kasnije.

prijemni

Dok vrte hemijske olovke, lične karte i flašice s vodom u rukama, čekaju da počne jedan od najvažnijih događaja u njihovim životima i nervozno se osvrću oko sebe, tražeći podršku roditelja ili prijatelja. Mnogi od njih juče su prvi put proveravali znanje izvan svojih nekadašnjih srednjih škola, a svi su se nadali da će uspešno položiti testove i upisati željeni fakultet.

Neverovatna gužva ispred velikog broja beogradskih visokoškolskih ustanova označila je juče početak polaganja prijemnih ispita na svim državnim fakultetima.

Andrea Manasija je na Biološki fakultet stigla čak iz makedonskog grada Gostivar. Još u petak doputovala je u Beograd, kako bi se barem malo adaptirala na novi grad. Srpski jezik ne razume baš najbolje, ali nada se da će testove razumeti.

– Već mesecima sam učila iz srpskih udžbenika, pa mi se čini da sam savladala stručne termine. Želim da studiram molekularnu biologiju. U Makedoniji ne postoji taj fakultet, pa sam morala da biram između studiranja u Srbiji i Bugarskoj – kaže Andrea, koja je srednju školu završila sa odličnim uspehom.

Kada je prozvao i poslednjeg od 328 kandidata koji žele da upišu Biološki fakultet, profesor dr Slaviša Stanković, prodekan za finansije, poželeo im je sreću naglašavajući još jednom da je upotreba mobilnih telefona strogo zabranjena. Svako kome zazvoni telefon biće automatski diskvalifikovan.

– Ukoliko slučajno zazvoni mobilni nekome ko sedi za katedrom, ne obraćajte pažnju ni slučajno – pokušao je šalom da razbije tremu profesor Stanković, koji je, kako u šali kažu njegove kolege, majka, otac, ponekad i zla maćeha, svim studentima.

Zauzeta su bila sva mesta u amfiteatru u prizemlju Hemijskog fakulteta, u kojem se juče polagao prijemni ispit za biologiju. Dojučerašnji srednjoškolci sedeli su jedni pored drugih, bez ijednog praznog mesta između.

– Vi ste najbolji mogući kandidati za naš fakultet. Uzdamo se u vaše znanje i um, a ne u vaše prepisivačke sposobnosti. Skoncentrišite se na svoje testove i pokušajte da izvučete najbolje iz sebe – hrabrio ih je profesor Stanković, koji već pet godina rukovodi organizacijom prijemnih ispita na ovoj visokoškolskoj ustanovi.

Kaže da do sada nije bilo problema. Ove godine očekuje veoma dobru generaciju, jer je među kandidatima 61 vukovac i veliki broj odlikaša.

Kada je počelo rešavanje testova, roditelji su se raštrkali oko zgrade Prirodno-matematičkog fakulteta, čekajući da prođe tih 90 minuta, koliko je trajalo polaganje prvog ispita. Mnogi od njih od treme nisu mogli ni da progovore.

Beograđanka Snežana Ilić dopratila je na fakultet sestričinu Ivu iz Gornjeg Milanovca.

– Strah me je kao da je u pitanju moje rođeno dete. Super je učenik i baš bi nam odgovaralo da bude na budžetu. Nedostajao joj je samo jedan osvojen bod na republičkom takmičenju iz biologije i bila bi oslobođena polaganja prijemnog ispita – ističe tetka Snežana.

Samo stotinak metara dalje od PMF- a, gomila mladih ljudi gotovo je onemogućila prelazak preko platoa ispred Filozofskog fakulteta. Ovu ustanovu želi da upiše oko 1.200 maturanata.

Jelena Stepanović iz Kruševca nada se da će uspeti da dobije indeks Istorije umetnosti. Dopratila su je oba roditelja, kako kaže, „tata da vozi, mama da bude pozitivna".

Dok je Jelena čekala da počne ispit, Jovana Antić (Obrenovac) i Marija Popović (Beograd) završile su polaganje testa iz psihologije.

– Bilo je jako teško. Iznenađene smo jer nisu obuhvaćene sve teme iz knjige. Neke oblasti su bile previše zastupljene, a drugih nema. Testovi su bili poprilično konfuzni, kao i knjiga iz koje smo učili – istakle su dve drugarice.

Marija dodaje da, ako se ne nađe na listi primljenih studenata, sigurno neće pokušati opet da upiše psihologiju. Ostalo im je da danas provere svoje znanje na testu opšte informisanosti i kulture, a onda čekaju rezultate. Polaganje prijemnih ispita na visokoškolskim ustanovama u Srbiji trajaće do četvrtka, 10. juna. Preliminarne rang-liste biće objavljene najkasnije 12. jula, a primedbe se podnose najkasnije do 13. jula u 20 časova. Konačna rang-lista primljenih biće objavljena devet dana kasnije, a upis kandidata na svim univerzitetima mora biti završen najkasnije do 24. jula.


Izdvojeni univerziteti i fakulteti: