Prijemni.rs
Maturang
  • Prepreme za matursko veče: Kako do uštede?


(Preuzeto sa sajta RTS - 16.04.2018. )

Euforija proslave maturskih večeri je već počela. Dilema za maturante: šta obući, a za roditelje glavobolja - koliko će novca moći da izdvoje za to zadovoljstvo.

Maturska haljina

Foto: Pixabay

U različitim gradovima Srbije cene svečane garderobe su prilično visoke, jedino je ponuda različita. Garderoba, šminka, frizura i meni u restoranu koštaće roditelje i maturante najmanje 20 do 30 hiljada dinara. Šta o tome misle maturanti u Pirotu i Valjevu?

Ovako su prošle godine pirotski maturanti položili ispit zrelosti. Svečane haljine i odela zamenili su običnim majicama, a novac - umesto na skupu garderobu - donirali za lečenje troje najmlađih sugrađana.

Nova generacija maturanata vraća se klasičnoj proslavi, a to po pravilu - podrazumeva veliki udar na kućni budžet. Da li će se te večeri potpuno transformisati ili samo malo svečanije obući, dilema je mnogih mladih Piroćanaca.

„Smatram da ne treba previše trošiti pare na to, zato što verovatno posle toga nećemo ni koristiti te stvari", kaže Kristina Nevčić, maturantkinja pirotske Gimnazije.

"U Pirotu nemamo gde da kupimo to što ispunjava naša očekivanja, a sa druge strane blizu je Niš, blizu je i Sofija nama ovde u Pirotu, tako da uglavnom svako od nas ide na stranu da pronađe to što mu treba", kaže Natalija Potić, maturantkinja pirotske Gimnazije.

Ispit zrelosti i proslava je i za valjevske maturante važan događaj, ali smatraju da se novac za kupovinu odeće može i drugačije iskoristiti.

„Taj novac se može potrošiti mnogo pametnije naravno. Kao neke predhodne generacije valjevske Gimnazije što su uradili i dali u dobrotvorne svrhe, podelili novac deci bez roditelja i tako nešto", objašnjava Aleksa Dimitrijević, maturant valjevske Gimnazije.

"Treba biti praktičan i misliti na budžet roditelja. Ali svi oko mene odvajaju novac, dosta novca i trude se da izgledaju posebno lepo i glamurozno i tako dalje, ali u mom slučaju to nije situacija," objašnjava Kristina Živanović, maturantkinja valjevske Gimnazije.

"Za ove veće mature ili za neke ozbiljnije mature, tu su cene "od-do". Ako ide po komadu, košuljice idu od pet hiljada dinara pa naviše", kaže Ivana Antonić, menadžer butika u Valjevu.

Poenta maturske večeri bi trebalo da bude uživanje u posebnom trenutku koji se više nikada neće ponoviti i kasnije decenijama prepričavati. I u tom posebnom trenutku mladim ljudima i izgled može da bude veoma bitan.

 


Izdvojeni univerziteti i fakulteti: