Prijemni.rs
Maturang
  • Prijemni na fakultetima u punom jeku, evo gde su najveće gužve


(Preuzeto sa sajta Blic - 13.07.2020. )

Polaganje prijemnih ispita na fakultetima je u jeku, a ubedljivo je najveća navala za indeks Fakulteta organizacionih nauka (FON). Pojedini fakulteti već su objavili preliminarne rezultate, te je donji prag za upis na Pravni fakultet sličan kao i prethodnih godina – 70 poena za budžet, 30 za samofinansiranje. 

 

U ponedeljak su održani prijemni ispiti na Elektrotehničkom (ETF), Pravnom i Ekonomskom fakultetu u Beogradu, zatim na FON-u i Medicinskom, a do nedelje se završavaju i na ostalim državnim fakultetima. Preliminarni rezultati biće objavljeni najkasnije 6. jula, a konačne rang-liste očekuju se do 13. jula.

Posmatrajući pojedinačne programe, prorektor za nastavu Univerziteta u Beogradu prof. Petar Bulat ističe da je ubedljivo najviše kandidata konkurisalo za psihologiju na Filozofskom fakultetu.

-Za 88 mesta na psihologiji apliciralo je 565 kandidata, što znači da se za jedno mesto prijavilo njih šestoro. Na Stomatološkom fakultetu troje je konkurisalo za jedno mesto, dok je na Medicinskom 2,5 - kaže za "Blic" prof. Bulat.

Za prijemni ispit na Medicinskom fakultetu prijavilo se 1.222 kandidata, a prema preliminarnim rezultatima, 744 je rangirano. Na teret budžeta finansira se 500 brucoša, a za to je bilo neophodno više od 76 ostvarenih bodova.

- Kao i dosad, ispit je bio dosta težak, prolaznost je oko 61 odsto. Nažalost, dosta kandidata nije prešlo minimalni fond znanja koji je neophodan da budu rangirani - kaže prof. Bulat.

FON je i ove godine fakultet sa najvećim brojem prijavljenih kandidata na Univerzitetu u Beogradu. Prijemni ispit polagalo je 2.157 budućih brucoša za ukupno 820 slobodnih mesta, od kojih se 385 finansira na teret budžeta. Maksimalnih 100 poena na testu iz matematike osvojila su samo dva kandidata.

- Definitivno ima više zainteresovanih za studijski program Informacioni sistemi i tehnologije, što je bio slučaj i prethodnih godina, gde upisujemo 390 studenata (prim. aut., konkurisalo 1.497), na Menadžment i organizaciju 330, a na IT studije režim na daljinu primamo 100 kandidata - navode za "Blic" sa FON-a.

Na ETF-u prijemni iz matematike polagalo je oko 1.030 kandidata, a iz fizike 120, budući da mogu da biraju da li će polagati samo jedan predmet ili oba. Preliminarni rezultati pokazuju da je maksimalnih 100 bodova na testu iz fizike ostvario jedan kandidat, dok je njih sedmoro imalo maksimalan broj iz matematike.

Dekan ETF-a dr Milo Tomašević kaže za "Blic" da je najveća konkurencija za smer Softversko inženjerstvo, budući da se na budžet upisuje samo 30 studenata, a 150 za samofinansirajuće.

- Dok na programu Elektrotehnika i računarstvo upisujemo 400, a 140 na samofinansiranje. Rezultati prijemnog pokazuju da je uspeh bio na nivou prethodnih generacija, pa čak i bolji. Razlog je verovatno to što gradivo drugog polugodišta četvrtog razreda nije bilo toliko zastupljeno u okviru prijemnog - napominje Tomašević.

Na Pravnom fakultetu u Beogradu prijemni je polagalo 1.370 budućih studenata, od kojih 39 nije položilo prijemni. Na teret budžeta finansira se 603 studenta, a ove godine donji prag je iznosio iznad 70 poena. Samofinansirajućih brucoša je 728, a za to je bilo dovoljno najmanje 30 poena.

- Za prijemni ispit prijavilo se 100 kandidata više nego prošle godine. Donja granica za upis i na budžet i samofinansiranje slična je kao i prethodnih godina. Konačna rang-lista izlazi u ponedeljak, a imaćemo i drugi rok za polaganje prijemnog - kažu za "Blic" iz Sekretarijata ovog fakulteta.

Trka za mesto informatičara

Prijemni ispit na Matematičkom fakultetu radilo je 663 đaka, od kojih je 12 ostvarilo maksimalnih 100 bodova. Za informatički smer bore se tri kandidata za jedno mesto, budući da je 485 konkurisalo na 160 raspoloživih mesta. Za ovaj smer prošle godine trebalo je minimum 65 bodova za upis na budžet.

Vukovci pokazali slabo znanje

Više od 40 kandidata sa Vukovom diplomom nije položilo prijemni na Medicinskom fakultetu.

- Imali smo 287 kandidata sa maksimalnim brojem poena iz škole, a veliki deo njih nije pokazalo prag znanja da bude na listi. Najslabiji kandidat sa Vukovom diplomom imao je šest poena iz biologije i šest poena iz hemije na prijemnom. To su za mene zabrinjavajući podaci - naglašava prof. Bulat.


Izdvojeni univerziteti i fakulteti: