Prijemni.rs
Maturang
  • Proradili kabineti za neke nove Tesle


(Preuzeto sa sajta Blic - 17.12.2015. )

(Preuzeto sa sajta Blic - 17. 12. 2015. )

Imali su malo, a onda su i bez toga ostali. Đaci čije su škole uništene u prošlogodišnjim velikim poplavama od maja prošle godine nisu imali na čemu da uče. Sve do danas.

obnovljeni kabineti

Danas je druga priča. Odmah posle nepogoda javili su se ljudi spremni da pomognu i bar malo isprave nepravdu koju je priroda nanela.

Kompanije „Gasprom njeft" i NIS su u saradnji sa Fondacijom Novaka Đokovića rešile da obnove laboratorije za fiziku i hemiju u oštećenim školama. Do kraja 2015. godine biće obnovljeno i opremljeno deset laboratorija.

Nova sredstva za rad u kabinetima fizike i hemije dobiće đaci u opštinama Obrenovac, Svilajnac, Lazarevac, Krupanj, Ub, Smederevska Palanka, Petrovac na Mlavi i u gradovima Valjevo, Šabac i Paraćin.

Učenici Gimnazije "Branislav Petronijević" s Uba imali su sreće da prvi počnu da uče u obnovljenim kabinetima. Posle poplava u školi su ostali samo zidovi! Voda je uništila sve ostalo.

Spejs-šatl im nije ravan

Koliko je promena bila velika u odnosu na staru učionocu, govori i to što su učenici Srednje škole "Mladost" iz Petrovca na Mlavi, videvši novi kabinet za fiziku uglas prokomentarisali da kabinet izgleda kao spejs-šatl.

- U starom kabinetu imali smo učila iz 70-ih godina. Posledice poplave su bile velike, ali sada je sve rešeno i dobili smo odličan kabinet. Naš učenik Đorđe Bogdanović osvajao je tri godine zaredom prva mesta na takmičenjima iz fizike. Ostao je bez teksta kada je video kabinet - kaže Jadranka Cvetković.

- Sada imamo najsavremeniji kabinet za hemiju u kom možemo da radimo čak i komplikovane eksperimente. Bili smo skromni, pa smo samo tražili najosnovnije stvari, a dobili smo mnogo više nego što smo mogli da zamislimo. Kabinet koriste i đaci Tehničke škole, što znači da kroz njega prođe najmanje 700 učenika - kaže Miroslav Đunisijević iz ove škole.

Tehnološkoj školi iz Paraćina takođe su ostale samo prazne učionice.

- Uz pomoć „Gasprom njefta" i NIS preuređen je i u potpunosti adaptiran ceo kabinet za hemiju od 130 kvadrata. Obnovljen je od zidova preko plafona, do poda i osvetljenja. Škola je dobila izuzetan prostor koji svakako nije mogla sama da finansira - kaže profesor Dejan Nešić.

Srednja škola "Svilajnac" ove godine dobila je kabinet za hemiju, a prošle godine, takođe od NIS-a, kabinet za informatiku jer je jedan od učenika ove škole osvojio nagradu na takmičenju.

- Reakcije učenika i nastavnika su izuzetne jer sada imamo odlične uslove za rad - kaže nastavnica Brankica Stanojević.

Pre desetak dana otvoren je i kabinet za fiziku u Gimnaziji u Lazarevcu.

- Nastavnici sada mogu praktično da pokažu đacima sve ono što su ih učili u teoriji. Vraćaju se na ono što su već predavali da bi učenici imali priliku da i u praksi vide ono o čemu su samo slušali. Sada je učenicima znatno lakše, jer sve mogu da nauče na času - kaže Dragana Trebotić Pavlović.

Škola "Posavski partizani" dobila je kombinovani kabinet za fiziku i hemiju.

- Pre poplave nismo imali kabinet za fiziku i hemiju, a sada imamo zaista prelepo sređen i opremljen deo za praktičnu nastavu - kaže direktorka Vesna Ješić.

 


Izdvojeni univerziteti i fakulteti: