Prijemni.rs
Maturang
  • Prvi prijemni održan na ETF-u, a ovo su utisci budućih brucoša


(Preuzeto sa sajta Blic - 27.06.2018. )

Više od 1.100 maturanata je ispunilo halu dva Beogradskog sajma, gde su se rešavanjem zadataka iz matematike borili za mesto na Elektrotehničkom fakultetu.

Prijemni ispit ETF

Foto: ETF

Prvog dana polaganja prijemnih ispita na fakultetima Univerziteta u Beogradu, najviše kandidata nadmetalo se za indeks ETF-a.

- Prijavilo se 1.209 kandidata, a oko 1.140 njih radilo je prijemni iz matematike. Neki su na osnovu uspeha sa takmičenja oslobođeni prijemnog, a drugi su radili fiziku. Mi njih istog dana polaganja obaveštavamo o rezultatima, ali će preliminarne liste biti objavljene u sredu - objašnjava predsednik upisne komisije ETF-a Lazar Saranovac.

Rešavanje zadataka počelo je u 10 sati, a prva dva, od ukupno tri sata polaganja, gotovo da niko nije napustio halu.

- Meni je bilo baš teško, spremala sam se od oktobra i imala privatne časove, ali nisam zadovoljna. Čini mi se da su zadaci od prethodnih godina bili lakši - nezadovoljna je Jovana R., kojoj je dva sata bilo dovoljno da uradi sve što je znala.

Neki su sa polaganja izašli i sa osmehom na licu.

- Mislim da ću uspeti da upadnem na budžet, nije bilo mnogo teško, koncept je isti kao na prethodnim testovima - priča Bogdan B., koji je završio smer za obdarene u matematici u Valjevskoj gimnaziji.

Zadovoljni su i bivši đaci Matematičke gimnazije.

- Spremali smo se po nekoliko dana, nama su neki testovi u školi bili teži od ovog danas. Nije bilo teško ništa, samo je potrebna koncentracija, uradili smo sve za manje od dva sata - ističu Milan, Nemanja i Balša, koji veruju da će imati dovoljno bodova za studiranje o trošku budžeta.

Poslednjeg sata polaganja trema je uhvatila i članove porodica i prijatelje kandidata, koji su ispred hale počeli da cupkaju, nagađaju, odbrojavaju.

- Jako malo njih izašlo je do pola jedan, znači da je bilo teško - samo neki su od komentara koji su se mogli čuti.

Po isteku vremena, halu je napustila reka iscrpljenih maturanata. Jedni su pohrlili u zagrljaj mami, bratu ili devojci, a drugi se sklonili sa strane kako bi na miru sumirali utiske.

„Pokidala sam“, „bilo je preteško“, „imaću oko 15, 16“ - čulo se iz mase.

Većina njih sa uzdahom ističe da je ovo samo početak jer su konkurisali na još nekim fakultetima. Marija, koja je završila Osmu gimnaziju, jedna je od onih koji će danas polagati na FON-u, a sutra na Matematičkom fakultetu, u nadi da će na nekom od ova tri fakulteta stići do “budžeta”.

- Za onog ko se spremao nije bilo teško, najviše muke imali smo sa zadatkom koji je mešavina kombinatorike i skupova - priča Marija.

Ovaj zadatak bio je problematičan i devojčicama koje su išle u Četrnaestu gimnaziju.

- To je bilo i na probnom i nadale smo se da sada neće biti... U stvari, najveći problem su negativni poeni jer ukoliko pogrešimo, oduzima nam se više poena nego što bismo dobili da tačno uradimo - objašnjavaju one.

Kandidati koji ne budu zadovoljni ishodom u prvom upisnom roku, novu šansu imaće u septembru, ali na onim fakultetima gde ostane nepopunjenih mesta.

 

Maturanti iz unutrašnjosti porodično na turneji

I dok kandidati iz Beograda nakon polaganja uglavnom idu kući da odmore, prijemni ispiti maturantima iz Srbije, ali i njihovim mamama i tatama nalikuju na turneju. Tako je i porodici Marković iz Šapca, koja je u nedelju doputovala u Beograd da podrži budućeg akademca na polaganju za ETF, a već u sredu putuje u Novi Sad, gde će on polagati na Fakultetu tehničkih nauka.

 


Izdvojeni univerziteti i fakulteti: